Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 03:20
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αυγούστου 2018
Πολιτισμός

Το κοινό ταυτίζεται με το αίσθημα της μουσικής

Off

Συνέντευξη: ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη έρχεται στα Γιάννενα την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου και θα εμφανιστεί στο ανοιχτό θέατρο της Ε.Η.Μ (21.15). Λίγο πριν από την εμφάνισή της, μιλήσαμε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη για τη δουλειά της σήμερα και την εμπειρία της από τα μουσικά ταξίδια της σε όλον τον κόσμο.

Πώς θα περιγράφατε την παράσταση «Για όλη τη ζωή μας σου μιλώ»… Τι να περιμένουμε να ακούσουμε, κα. Αρβανιτάκη;

Η συναυλία είναι μια εφ όλης της ύλης συναυλία με τραγούδια από το ξεκίνημά μου ως και σήμερα. Θα ακούσουμε τραγούδια από την περίοδο της Οπισθοδρομικής Κομπανίας ακόμα, ως το πιο πρόσφατο τραγούδι μου που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες με τίτλο “Την ίδια στιγμή να ζούμε” στο οποίο συναντώ τους Τακίμ. Κι ελπίζω να τραγουδάμε παρέα σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Ένα μέρος του κοινού σας ακολουθεί επί χρόνια και θέλει να ακούσει ξανά κάποια τραγούδια, κάποιοι νεότεροι τα ανακαλύπτουν στις μέρες μας. Τι νομίζετε ότι κάνει τα τραγούδια να μένουν μέσα στο χρόνο;

Αν ήξερα τη “μαγική συνταγή” για το πώς γίνεται ένα τραγούδι να αντέξει στο χρόνο, θα ‘μουνα πολύ ευτυχής και όλα τα τραγούδια μου θα γίνονταν μεγάλες, διαχρονικές επιτυχίες. Πραγματικά πέρα από την πρόθεση όλων των συντελεστών ενός τραγουδιού δεν υπάρχει τρόπος να το ξέρεις από πριν ότι θα κάνεις ένα τραγούδι επιτυχία. 

 

Έχετε μεγάλη εμπειρία από διεθνή φεστιβάλ, όπου το κοινό αναζητά νέους ήχους από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Πώς βλέπετε την ελληνική μουσική μέσα στην παγκόσμια μουσική κοινότητα, όπου όλοι μπορούν και αναζητούν να ακούσουν τα πάντα. Τι έρχεται να προσφέρει, ποιος είναι το στίγμα της σήμερα;

Η ελληνική μουσική θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη μοίρα στον κόσμο της world music και γενικότερα στον κόσμο της μουσικής και εκτός των συνόρων. Χρειάζεται όμως κεντρικός σχεδιασμός και υποστήριξη από την ελληνική πολιτεία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Η “εξαγωγή” όμως της ελληνικής μουσικής – και του πολιτισμού γενικότερα – χρειάζεται όραμα και δαπάνη κι εδώ είναι που είμαστε πίσω. 

Θα σας πω από την προσωπική μου εμπειρία ότι κάθε φορά που παίζουμε σε κοινό ξένων η συγκίνηση και η προσήλωση είναι αξιοσημείωτες γιατί το κοινό ταυτίζεται με ένα αίσθημα, το αίσθημα της μουσικής και του ρυθμού, παρ’ όλο που δεν καταλαβαίνουν τι λέει ο στίχος. Κι εδώ είναι όλη η μαγεία. 

 

Υπάρχουν πράγματα στη μουσική που θα θέλατε ακόμα να κάνετε; Προς τα πού κινούνται τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Πάντα όταν συναντάς ανθρώπους της τέχνης σου προκύπτουν ωραίες ιδέες και πράγματα καινούρια. Αυτή την περίοδο δουλεύουμε πάνω στο επόμενό μου άλμπουμ με τον Θέμη Καραμουρατίδη και την Λήδα Ρουμάνη και παράλληλα ετοιμάζω τις παραστάσεις μου για τον επόμενο χειμώνα που θα συναντηθώ επί σκηνής με έναν εξαιρετικό συνάδελφο.

Η συναυλία την Κυριακή Μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, επί σκηνής θα είναι οι σολίστες: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα, ενορχηστρώσεις), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο, κιθάρα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λαϊκά έγχορδα). Επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη. Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Πετρόλιας Φωτισμοί: Μαρία Βενετάκη, Τηλέμαχος Ανδρεάδης Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 13€, Πόρτα: 15€ . Ώρα έναρξης: 21.15- Οι πόρτες ανοίγουν: 20:00 Προπώληση: viva.gr, 11876, seven spots, Πολυχώρος Αγορα Τicketsioannina, RockShop.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου