Επικαιρότητα

Κόντρα για την αποκομιδή των σκουπιδιών στο Ζαγόρι

Off

Κόντρα μεταξύ του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ ΟΤΑ και του Δήμου Ζαγορίου προέκυψε γύρω από το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή σημείωνε μεταξύ άλλων: 

«Σε πλήρη ταύτιση με τα συντεχνιακά-πολιτικά συμφέροντα, που καραδοκούν και εποφθαλμιούν τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Ζαγορίου δείχνει μεγάλη σπουδή για την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.  

Επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας καθαρά κατ' επιλογήν, αφού ο Δήμος Ζαγορίου είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει την Υπηρεσία με επιπλέον μόνιμο προσωπικό μέσω της Προκήρυξης 3Κ/2018 του Α.Σ.Ε.Π. Δεν το έπραξε όμως, προφανώς γιατί κάτι τέτοιο έρχονταν σε αντίθεση με τα σχέδια που απεργάζεται.

Ήρθε μάλιστα σε αντιπαράθεση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, που ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου για ανάθεση σε ιδιώτη, για δύο χρόνια, της διαχείρισης των απορριμμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων.

Για να απαντήσει ο Δήμος Ζαγορίου με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα: 

«Επιεικώς απαράδεκτο ως προς το ύφος, τις ανακρίβειες και τα περί εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων, μπορεί να χαρακτηριστεί το Δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Με αυτό καταφέρεται κατά του Δήμου Ζαγορίου, «εγκαλώντας» τον για το ζήτημα της αποκομιδής απορριμμάτων και βλέποντας παντού «εχθρούς», διαπλοκή και διαφθορά. Είναι το γνωστό θέμα που προέκυψε με τον τρόπο αποκομιδής  η οποία γίνεται με ανάθεση σε ιδιώτη με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό (άρα πού είναι η διαπλοκή κύριοι της ΠΟΕ ΟΤΑ;), αφού με ίδια μέσα  δεν δύναται να κάνει ο Δήμος λόγω έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού (και που δεν εξετάζει καν, αντίθετα αγνοεί σκόπιμα τις πραγματικές συνθήκες η ΠΟΕ ΟΤΑ)», σημειώνει μεταξύ άλλων.  Ο Δήμος Ζαγορίου προσθέτει: 

«Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και θολά σημεία, ο Δήμος Ζαγορίου επαναλαμβάνει τα πραγματικά γεγονότα. Μέχρι σήμερα η αποκομιδή γίνεται με ανάθεση σε ιδιώτη, κατόπιν του προβλεπομένου δημόσιου διαγωνισμού, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό, ούτε και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις Υπηρεσίες Ανταποδοτικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (άρθρο 24 του ν. 4479/2017) με την 3Κ/2018 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αυτομάτως δεν σημαίνει ότι μπορεί να οργανωθεί Υπηρεσία Καθαριότητας και να γίνει αποκομιδή σε έναν Δήμο όπως το Ζαγόρι, τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ήπειρο με ορεινότητα και δεκάδες οικισμούς και με τεράστιες αποστάσεις. 

Ο Δήμος Ζαγορίου προσλαμβάνει 3 άτομα στην καθαριότητα που θα είναι και τα μοναδικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης και, όπως είναι φυσικό, δεν δύναται  σε συνδυασμό με την απουσία απορριμματοφόρων να κάνει την αποκομιδή. 

Επιπρόσθετα, κάτι που αποσιωπά σκόπιμα η ΠΟΕ ΟΤΑ, δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», όπως επικαλείται λανθασμένα και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού ρητώς εξαιρέθηκαν τα απορριμματοφόρα». Καταληκτικά εκτιμά ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να βρει λύση, άλλωστε το πρόβλημα αφορά μεγάλο αριθμό Δήμων, πριν επιδεινωθεί η κατάσταση».  

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου