Επικαιρότητα

Αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή οδήγηση

Off

Μία αδήριτη αναγκαιότητα υπηρετεί η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών, που καλεί τους κατόχους άδειας οδήγησης οχημάτων άνω των 74 ετών, να αποδείξουν στην πράξη, ότι είναι σε θέση να οδηγούν και ότι έχουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά. 

Ανεξάρτητα από την εποχή και την περίοδο της κρίσης ή όχι, η εικόνα με δεκάδες υπέργηρους οδηγούς να βρίσκονται στο τιμόνι του οδηγού ή ακόμη και του δικύκλου είναι αρκετά οικεία σε όλους. 

Όμως δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το εάν η ικανότητα οδήγησης υπάρχει ή όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να κινούνται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους δρόμους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.

Οι οδηγοί λοιπόν άνω των 74 ετών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Μεταφορών θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης). Στην ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Επίσης, όσοι απορρίπτονται σε θεωρητικές εξετάσεις πάνω από τέσσερις 4 φορές έχουν δικαίωμα επανεξέτασης µε την παρέλευση δεκατεσσάρων 14 ημερών.

 

Ενστάσεις

Οι ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης από την άλλη εκφράζουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους για τη βιασύνη και την προχειρότητα, όπως καταγγέλλουν με την οποία το υπουργείο επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό ζήτημα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολών Οδήγησης στα Ιωάννινα Γ. Παπαγεωργίου, είναι τουλάχιστον περίεργο να προβλέπεται μεν η επανεξέταση σε πρακτικό επίπεδο κάθε ηλικιωμένου οδηγού, χωρίς όμως να βρίσκεται στο όχημα κάποιος εκπαιδευτής, ούτε ακόμη και ο ίδιος ο εξεταστής, αφού η εξέταση προβλέπεται να γίνεται αφενός με όχημα του εξεταζόμενου και αφετέρου με δανεικό όχημα από τρίτο πρόσωπο. 

Και στις δύο περιπτώσεις όμως δεν πληρούνται, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της οδηγικής ικανότητας, αφού κανένα από αυτά τα οχήματα δε διαθέτει τη δυνατότητα χειρισμού και από τη θέση του συνοδηγού. 

Στα αξιοσημείωτα, είναι και το ότι οι εντολές στους ηλικιωμένους οδηγούς θα δίνονται μέσω ασύρματης ενδοεπικοινωνίας, ενώ οι εξετάσεις θα διενεργούνται στις πίστες εξέτασης.

«Καταρχάς το μέτρο είναι αναγκαίο, γιατί υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στους ελληνικούς δρόμους με τους ηλικιωμένους που οδηγούν οχήματα και δίκυκλα. Όμως το υπουργείο επάνω στη βιασύνη του να κάνει πράγματα, αφήνει στην άκρη σημαντικές παραμέτρους και λεπτομέρειες. Για πρώτη φορά δε θα βρίσκεται ούτε εκπαιδευτής, ούτε και εξεταστής στο όχημα, ενώ προβλέπονται οι εξετάσεις στις πίστες εξέτασης, που σήμερα υπάρχουν μόνο δύο στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Μπορεί εύκολα να φανταστεί ο καθένας τι μπορεί να γίνει όταν σήμερα επικρατεί το αδιαχώρητο στις πίστες, εάν προστεθεί και αυτός ο αριθμός των υποψηφίων προς επανεξέταση», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Καθυστέρηση στην 

ηλεκτρονική εξέταση

Οι σχολές οδήγησης υποψηφίων οδηγών υποστηρίζουν παράλληλα, ότι αντίστοιχη προχειρότητα έδειξε το υπ. Μεταφορών και με το Νόμο που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες και ο οποίος προβλέπει την τηλε-εξέταση των υποψηφίων στα θεωρητικά μαθήματα μέσα από σύστημα που θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει στις σχολές και θα είναι συνδεδεμένο ψηφιακά με το υπουργείο.

«Υποτίθεται, ότι ο Νόμος που βρίσκεται σε ισχύ πρέπει να ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου. Πέρασαν μήνες από όταν ψηφίστηκε και δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση, ούτε καν για την προετοιμασία», πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ