Επικαιρότητα

Μία συνάντηση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά… της γειτονιάς μας

Off

Μία Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων διοργανώνεται για πρώτη φορά με έδρα τα Ιωάννινα. Οι πρωτότυπες εκδηλώσεις που θα έχουν ως κεντρικό θέμα την «παράδοση εκ νέου» θα αναπτυχθούν 11 με 14 Οκτωβρίου με διοργανώτρια τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης.

Η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Γ.Α.Κ.- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, και με την επιχορήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Χώροι που θα αξιοποιηθούν για τις εκδηλώσεις είναι το Μέκκειο Ίδρυμα, τα Λιθαρίτσια, τα ΓΑΚ Ηπείρου. 

Κεντρικός στόχος της Μπιενάλε είναι να επικαιροποιήσει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες της κοινότητας, σε σύνδεση με τη σύγχρονη τέχνη και τις νέες τεχνολογίες.

Ο σκοπός είναι σύμφωνα με τον  Διευθυντή της, πανεπιστημιακό, Χρήστο Δερμεντζόπουλο να υποστηρίξει και να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη που περικλείει πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας σε έργα που διερευνούν τις έννοιες του άυλου και της επανάχρησης, πειραματίζονται με τις συνεργατικές πρακτικές, τα νέα μέσα και επιδιώκουν την έρευνα πεδίου. Τα έργα που συνθέτουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ενσωματώνουν τη σημασία της κοινότητας μέσα από τη συλλογική δημιουργία. Προάγουν πιο συνεργατικά δημιουργικά πρότυπα, με στοιχεία που διασώζονται από την ιστορία των πολιτισμών (παράδοση, ανώνυμη δημιουργία, αντιγραφική πρακτική), εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου και παρουσιάζονται εκ νέου στο παρόν, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Επιπροσθέτως, η Μπιενάλε επιδιώκει να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για τη διάδοση της σύγχρονης σκέψης και έρευνας στα Δυτικά Βαλκάνια πάνω σε επίκαιρα ζητήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση σε λιγότερο γνωστές παρακαταθήκες γνώσης, σε έργα συλλογικά, ανώνυμα και μη κειμενικά, σε γυναίκες διανοητές, σε ανεξερεύνητες συλλογές και εγχειρήματα που διασυνδέουν μικρότερες σκηνές με ευρύτερες. 

Το πρόγραμμα εστιάζει στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια για την πρώτη διοργάνωση, με επέκταση στις κοινότητες του ευρωπαϊκού και διεθνούς χώρου για τη συνέχεια. 

Χώρες συμμετοχής είναι οι: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία.

Στη σημασία της διοργάνωσης της 1ης Μπιενάλε στα Γιάννενα, αναφέρθηκαν ακόμα  ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης και ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. 

Στη σελίδα της διοργάνωσης https://bowb. org, υπάρχει πλούσιο υλικό για τους βασικούς στόχους της. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ