Επικαιρότητα

Οι άνεμοι έπληξαν και την κορυφή του μιναρέ

Off

Ένα τουλάχιστον «επώνυμο θύμα» έχουν οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων το τελευταίο διήμερο, αφού το πρωί της Πέμπτης έγινε αντιληπτό ότι αποκολλήθηκε η κορυφή του μιναρέ από το Τζαμί του Ασλάν Πασά στο Κάστρο όπου στεγάζεται και το Δημοτικό Μουσείο.

Το τμήμα αυτό έπεσε πάνω στη στέγη του τζαμιού και για λόγους ασφαλείας τοποθετήθηκε κορδέλα ώστε να οριοθετείται ο χώρος με το μουσείο να λειτουργεί κανονικά.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους δεν προέκυψαν γενικώς μεγάλες ζημιές και προβλήματα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, αντιμετωπίστηκε γρήγορα με την επέμβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων, πυρκαγιά μεταξύ Κρανούλας και Λυκοστόμου, που ξέσπασε έπειτα από πτώση στύλου της ΔΕΗ. 

Επίσης όμως από το απόγευμα της Τετάρτης, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την πτώση ξεραμένου δένδρου στην νότια είσοδο της πόλης με την Τροχαία να προχωρά στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, μέχρι το πρωί της Πέμπτης, όταν τα δένδρο απομακρύνθηκε από συνεργεία της ΔΕΗ και της Πυροσβεστικής.

Σημειώθηκαν επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση με τα συνεργεία της ΔΕΗ να δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε αποκαταστήσουν τα προβλήματα ενώ το απόγευμα της Τετάρτης δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια με τα καραβάκια από και προς το Νησί.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος μιλώντας στο ITV σημείωσε: «Όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή καθώς το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να συνεχιστεί», 

 

Η πρόβλεψη του καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στην χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή 

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βραδύ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

– Το Σάββατο 

Συμφώνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχειά τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική και Νότια Νησιωτική Χώρα.

Τη σταδιακή επικράτηση νοτίων άνεμων, οι όποιοι στο Νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

– Την Κυριακή 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

 

 

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ