Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 05:37
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου 2018
Επικαιρότητα

75 χρόνια επίκαιρο το μήνυμα κατά του ναζισμού

Off

Άσβεστο το φως της μνήμης στους Λιγκιάδες, φωτίζει και σήμερα, 75 χρόνια μετά τη μνήμη των 83 νεκρών του χωριού, των δολοφονημένων φριχτά από τον γερμανικό στρατό κατοχής στις 3 Οκτωβρίου 1943, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μας. 

Την Κυριακή το πρωί στο μαρτυρικό χωριό, οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με το μνημόσυνο που τελείται κάθε χρόνο στο χώρο του μνημείου παρουσία των εκπροσώπων των αρχών και πλήθος κόσμου. 

Για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης, αλλά και μίας διαρκούς αντιφασιστικής στάσης και σήμερα μίλησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. 

Κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος στο προσκλητήριο νεκρών, με τα ονόματα των μικρών παιδιών να δίνουν το στίγμα της εγκληματικής βαρβαρότητας που έπληξε τους Λιγκιάδες το 1943. Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο μοναδικός επιζών σήμερα του ολοκαυτώματος Παναγιώτης Μπαμπούσκας που δίνει το παρών κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις στο χωριό του ενώ το γερμανικό κράτος εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόξενος στη Θεσσαλονίκη. Στεφάνι κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Διοικητής της Α΄Στρατιάς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κ.α.

 

Μηνύματα κατά του ναζισμού

Ένα ισχυρό μήνυμα κατά του ναζισμού, αλλά και του νεοναζισμού έστειλαν από τους Λιγκιάδες, δύο βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο Γιάννης Στέφος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκαν με δηλώσεις του στα ΜΜΕ στη σημασία που έχει η διατήρηση της μνήνης των εγκλημάτων των Ναζί στην Ελλάδα, αλλά και η ανάγκη απομόνωσης των ναζιστικών ιδεών που ξεπηδάνε ξανά. 

 

Ένα δίκτυο για την ενημέρωση 

των νέων σε Ελλάδα και Γερμανία

 

Εκπρόσωποι του Διαπολισμικού Δικτύου Νεολαίας Wilde Rose από τη Γερμανία βρέθηκαν στο χωριό και παρέστησαν στις εκδηλώσεις καταθέτοντας στεφάνι. Με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του Δικτύου αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η διατήρηση της μνήμης για τους νέους σε Γερμανία και Ελλάδα. Με σεμινάρια και δράσεις ενημέρωσης το Δίκτυο στοχεύει στο να αναδειχθεί το μέγεθος των εγκλημάτων των Ναζί στην Ελλάδα κατά την Κατοχή. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου