Επικαιρότητα

Εκπαίδευση στην ποιμενική εκτροφή ζώων

Off

Η Ένωση Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων Ηπείρου(Ε.Μ.Κ.Η.),στο πλαίσιο του Erasmus υλοποίησε πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 15 ημερών στην Νότιο Γαλλία με τίτλο «Μετακινούμενη κτηνοτροφία, ένα πανάρχαιο σύστημα εκτροφής ζώων στον 21ο αιώνα». Φορέας υποδοχής ήταν το Atelier-Lainesd' Europe, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με δραστηριότητα στο χώρο της γαλλικής και ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας για περισσότερα από 25 χρόνια, που δίνει έμφαση στην αξιοποίηση του μαλλιού των αγροτικών ζώων. 

Η Marie-Thérèse Chaupin, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος από την πλευρά του Atelier – Laines d' Europe, μαζί με τη συνεργάτιδά της, Ισμήνη Κωνσταντινίδου- Herberichs, με το ενδιαφέρον και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, φρόντισαν για την εύρυθμη λειτουργία και την επιτυχία του. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 17/09 έως 28/09 σε δυο μεγάλα Εθνικά Πάρκα της Νοτίου Γαλλίας, του Mercantour και του Cévennes. 

Σκοπός ήταν να  γνωρίσει η ομάδα- στόχος (13 νεαροί κτηνοτρόφοι μέλη της ΕΜΚΗ και δύο γεωπόνοι του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων) τους σύγχρονους τρόπους ποιμενικής εκτροφής των αγροτικών ζώων σε μια μεσογειακή περιοχή με παρόμοιες εδαφοκλιματικές συνθήκες με την Ελλάδα.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε πολυμεσικές παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες σε περιβάλλον αίθουσας διδασκαλίας αλλά κυρίως εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φάρμες και βοσκότοπους.  Έτσι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την λειτουργία και τις δραστηριότητες των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων και τον τρόπο άσκησης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας εντός τους, προς όφελος όχι μόνο των κτηνοτρόφων αλλά και των ίδιων των Πάρκων, καθώς η ύπαρξη τους είναι αλληλένδετη.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου