Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 10:56
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2018
Πολιτισμός

Εγκαίνια στην 1η Μπιενάλε Δυτ. Βαλκανίων

Off

Τα επίσημα εγκαίνια της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, της πρώτης που πραγματοποιείται με έδρα την πρωτεύουσα της Ηπείρου, γίνονται σήμερα Πέμπτη στις 19.30 στα Λιθαρίτσια.

Μία εκδήλωση που έχει σύνθημα «Η παράδοση εκ νέου» και με όραμα την επικαιροποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε σύνδεση με τη σύγχρονη τέχνη και τις νέες τεχνολογίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΚΔΙ Κ. Γκόγκος η Μπιενάλε είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα πολιτιστικού διαλόγου που ενισχύει την εικόνα της πόλης και το πολιτιστικό της απόθεμα.

«Η πρωτοβουλία αυτή συνέπεσε με την αντίστοιχη αντίληψη της δημοτικής αρχής για εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, που θα προσελκύουν και θα αναδεικνύουν τέχνες και καλλιτεχνικές εκφάνσεις. Υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία ώστε το 2019 να υπάρχουν και ανάλογα εγχειρήματα. Από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε ουσιαστικά με τους συνεργάτες της Μπιενάλε, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση της παραγωγής, διαθέτοντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία και επιλύοντας κάθε οργανωτικό πρόβλημα.

Άλλωστε αποτελεί κεντρική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, που από την πρώτη στιγμή όχι μόνο αγκάλιασε, αλλά στηρίζει και οικονομικά το εγχείρημα», σημείωσε ο κ. Γκόγκος.

Ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να παρευρεθούν στα εγκαίνια της Μπιενάλε απηύθυνε η Ευαγγελία Δήμου εκ μέρους της διοργάνωσης.

«Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο απέδειξαν ότι αγκαλιάζουν και στηρίζουν αποφασιστικά πρωτοβουλίες και δράσεις που συντελούν στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας» ανέφερε και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο  Ιωαννίνων, κ. Μπέγκα, και τον Πρόεδρο του ΠΚΔΙ, κ. Γκόγκο για τη συμβολή τους.

 

Ένα διαφορετικό project

Τέλος, αναφέρθηκε στο project που επιμελείται η ίδια στο πλαίσιο της Μπιενάλε

Το project  είναι Walking Sound Exhibition  με τίτλο Sonic Minds: Mnemonic Passages.

Διεξάγεται από 11-14 Οκτωβρίου και αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα μιας κινούμενης έκθεσης ήχων. Ο θεατής μέσω μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, περιηγείται στην πόλη και η εφαρμογή εντοπίζει την θέση του και διοχετεύει στην περιήγησή του ανάλογα ηχητικά τοπία και ήχους. Η περιπατητική ηχητική έκθεση “Ηχέτης Νους και Μνήμης Πόλος” είναι μια μη-υλική έκθεση που καλεί σε έναν βιωματικό περίπατο ηχητικής περιπλάνησης με τη χρήση κινητών συσκευών. H έκθεση εξερευνά τη σχέση του ήχου και της μνήμης ως συλλογικής και πολιτιστικής έκφρασης μέσα από την ηχητική τέχνη και την προφορική ιστορία.

Ηχητική & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λία Δήμου

Βοηθός επιμέλειας: Δημήτρης Παπανικολάου

Καλλιτέχνες

1. Δημήτρης Καραγεώργος, Ελλάδα

2. Haris Sahacic (from CRVENA Cultural Organisation), Βοσνία Ερζεγοβίνη

3. Post Global Recordings VA ΦΥΡΟΜ

4. Shaan (Jovana Ivanac) Σερβία

5. Katalin Ladik Σερβία

6. Kino Pleme Σερβία

7. Masturbeator (Adrija Krivokapic), Μαυροβούνιο

8. Donika Rudi, Κόσοβο

9. Oral History Κόσοβο

10. Christopher King & Long Gone 

Productions, ΗΠΑ

Συνεργάτες:

Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος,  ΕΡΤ, μέλος Δ.Σ. Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Ανδρομάχη Μπούνα, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Αφηγητές: Θεόδωρος Γκέκας, Γιώργος Μακρίδης, Γιώργος Σιομπότης.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου