Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 07:24
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2018
Αποχρώσεις

Μεγάλο σουξέ η θέση του Αντιδημάρχου

Off

Αν γίνουν εκλογές μέχρι τον Μάρτιο και τις κερδίσει η ΝΔ με πλειοψηφία, τότε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις τοπικές εκλογές και θα καταργήσει την απλή αναλογική. Το ότι αυτό δεν το λαμβάνουν υπόψη όσοι ετοιμάζονται για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σημαίνει ότι είτε δεν βλέπουν εκλογές πριν από τον Μάιο, είτε δεν βλέπουν κυβέρνηση από τη ΝΔ.

 

Όλοι οι υποψήφιοι πάντως δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στο σύστημα της απλής αναλογικής και κάνουν τους ανάλογους υπολογισμούς. Κάτι που σημαίνει παρεμπιπτόντως ότι και οι αντιρρήσεις τους κατά τη συζήτηση του νόμου δεν ήταν και τόσο επί της αρχής όσο έλεγαν, όσο επί της…τακτικής. 

Στο προκείμενο τώρα, οι υπολογισμοί γίνονται και κάπως σαν να μην έχουν σημασία οι πολιτικές, η κοινή γνώμη ή οι προοπτικές των πόλεων και των περιφερειών.

 

Μόλις κάτσεις σε ένα τραπέζι που συγκάθονται οι «ειδικοί» και τα «στελέχη» των παρατάξεων, τα ποσοστά πέφτουν σαν βροχή. Τόσο θα πάρει εκείνος, τόσο άλλος, το ελάχιστο που θα βγάλουμε εμείς είναι τόσες έδρες και υπολογίζουν από τώρα όχι ποιος θα βγει Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης, αλλά αντιδήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης. Τέτοιο σουξέ η θέση του Αντιδημάρχου δεν είχε με κανόνα νόμο, ούτε επί Καποδίστρια, ούτε επί Καλλικράτη.

 

Το θέμα είναι ότι από τους πολλούς υπολογισμούς για το ποιος θα πιέσει τον άλλο ώστε στο τέλος, μετά τις κάλπες, να μοιραστούν και οι θέσεις, μπορεί στο τέλος να μείνουν όλοι… στα αποδυτήρια. Γιατί καμιά φορά τις απαντήσεις τις δίνει μέσα στο γήπεδο ο ψηφοφόρος. Σπάνια κάνει το αναπάντεχο, αλλά το κάνει…

 

Οι πόλεις είναι ζωντανές 

Η ομάδα των νέων παιδιών που ξεναγούνταν στο Κάστρο ήταν εντυπωσιακή. Ομάδα μαθητών λυκείου μάλλον, αλλά ήταν γεμάτη από πρόσωπα που παρέπεμπαν σε καταγωγές από όλον τον κόσμο. Μπορεί να ήταν από ευρωπαϊκή χώρα, αφού πλέον στην Ευρώπη ζουν οικογένειες από την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο ή και την Νότια Αμερική. Μία σύγχρονη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης είναι μία πόλη πολύχρωμη και πολυπολιτισμική. Και είναι το φυσικό της αυτό, αφού όλος αυτός ο κόσμος είναι και πολίτες της χώρας και δημότες της πόλης.

 

Κι έχει ενδιαφέρον που αυτά τα παιδιά, έρχονται στα Γιάννενα και διδάσκονται για το εμφανές παρελθόν μίας πόλης που μέσα σε λίγα μέτρα έχει μνημεία μουσουλμανικά, εβραϊκά ή βυζαντινά. Κυριολεκτικά μέσα σε λίγα μέτρα αν μιλάμε για το Κάστρο.

 

Πολλοί φοβούνται αυτό το νέο φαινόμενο, όλες αυτές τις συναντήσεις και τις νέες ταυτότητες που δημιουργούνται. Είναι, όμως, κυρίως γιατί δεν το έχουν ζήσει παλιότερα. Το ζουν όμως ήδη και οι ελληνικές πόλεις και θα το αποδεχθούν αναγκαστικά ή μη. Οι πόλεις είναι πια έτσι, πολύμορφες και διαφορετικές. Κάποιοι πονηροί νομίζουν ότι πάνω σε αυτούς τους φόβους θα κάνουν πολιτική με τον απομονωτισμό ως πρόταγμα. Θα αποτύχουν όμως… Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία από τους φόβους τους. Και μία βόλτα στο Κάστρο ένα κυριακάτικο μεσημέρι πολύ πιο ευρωπαϊκή από όσο νομίζουν όσοι ψάχνουν σύνορα και όρια. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου