Πολιτισμός

«Πνοές Ανέμων» στα Μουσεία των Ιωαννίνων

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει και φέτος στην πανελλήνια δράση του Υπουργείο Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018»: «Πνοές Ανέμων» και προγραμματίζει για τις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Ιτς Καλέ.  Το πρόγραμμα είναι: 

 

– Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. 

Προγραμματίζονται τα εξής:   

1) Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το κυνήγι του χαμένου κεραυνού», απευθύνεται σε παιδιά της πρώτης Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού). Παρουσιάζονται καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με τον αέρα, όπως οι καταιγίδες (κεραυνοί κλπ), γίνονται αναφορές στη μυθολογία (Δίας/ Αίολος) και αξιοποιούνται οι μαρτυρίες συγκεκριμένων αντικειμένων των θεματικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Σκοπός είναι να κατανοήσουν τα παιδιά συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση πειραμάτων σε σχέση με τον αέρα και τις ιδιότητές του. Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με το  Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα με την καθηγήτρια Κατερίνα Πλακίτση και την υποψήφια διδάκτορα Αθηνά Κορνελάκη. 

Το πρόγραμμα θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

 

– Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση με έμφαση σε συγκεκριμένα εκθέματα όπου θα διαφαίνεται η ζωοποιός δύναμη του αέρα στην τέχνη, στην καθημερινή ζωή.

Τονίζεται ο ρόλος του αέρα κατά τη διαδικασία της όπτησης των κεραμικών σκευών, και ειδικότερα στην τεχνική της εφυάλωσης με έναυσμα τις δύο πήλινες εφυαλωμένες εικόνες από τον ναό του Αγίου Βασιλείου Άρτας 13ου αιώνα. Επίσης παρουσιάζεται η συμβολή του αέρα στην παραγωγή μουσικής μέσω των πνευστών μουσικών οργάνων. Έμφαση δίδεται στην αποτοιχισμένη τοιχογραφία με παράσταση στη Μουλβία γέφυρα που προέρχεται από το αρχοντικό ιδιοκτησίας Κέλλη – Βενέτη.  Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τον αρχαιολόγο Σωτήριο Χαραλάμπους. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651039580. 

Το πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη 18 και Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου. 

 

Περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στην πανελλαδική επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός – Πνοές Ανέμων». Θεματική του εορτασμού, όπως και την προηγούμενη χρονιά, είναι ο αέρας. 

Ο αέρας αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και συνδέεται ποικιλοτρόπως με τον ανθρώπινο βίο, καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την καθημερινή ζωή, τη λατρεία, τις τέχνες, τις επιστήμες και την τεχνολογία. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση και στις περιοδικές εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, καθώς και εκπαιδευτική δράση στο Μουσείο, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 9.30π.μ., για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου