Ήπειρος

Το τσίπουρο της Ηπείρου… στη νέα εποχή

Off

Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για την ποιότητα του τσίπουρου που παράγεται στην Ήπειρο, αφού τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί ένα μόλις δείγμα που περιείχε αιθανόλη σε μεγαλύτερο ποσοστό από το επιτρεπόμενο. Ακόμη και αυτό όμως δεν είχε παραχθεί ούτε είχε αποσταχθεί στην Ήπειρο, αλλά προερχόταν από άλλη περιοχή της χώρας. 

Το ένα συμπέρασμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε την Τετάρτη στην Κοσμηρά για την ποιότητα του τσίπουρου και το νομοθετικό καθεστώς ήταν το παραπάνω. 

Το δεύτερο συμπέρασμα, που αποτέλεσε και μία μορφή οδηγίας ή σύστασης προς τους ενδιαφερόμενους διήμερους κατά βάση αποσταγματοποιούς ήταν πως η νομοθεσία έχει πλέον αλλάξει και τα πρόστιμα που προβλέπονται, είναι τσουχτερά σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων απόσταξης και διάθεσης τσίπουρου στην αγορά.

Η κατανάλωση τσίπουρου έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο την τελευταία 20ετία στη χώρα, κάτι που έχει πολλαπλές ερμηνείες και εξηγήσεις. Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα και αυτό αποδείχθηκε από την τεράστια συμμετοχή του κοινού, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

Ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Εργαστηριακών Ελέγχων της Χημικής Υ6πηρεσίας Γεώργιος Βαγενάς αναφέρθηκε στη συμβολή του Γεν. Χημείου του Κράτους στον επίσημο έλεγχο της αιθυλικής αλκοόλης και των αποσταγμάτων της, σημειώνοντας πως είναι ενθαρρυντικά τα δείγματα από την περιοχή γιατί το παραγόμενο προϊόν είναι υψηλής ποιότητας.

Τα τελευταία χρόνια πάντως έχουν εντοπιστεί ακατάλληλα έως και επικίνδυνα δείγματα τσίπουρου που φτάνει όμως στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντούλα Ακρίδα- Δεμερτζή παρείχε ενημέρωση σχετικά με την παραγωγική διαδικασία, την ποιότητα και τη συσκευασία. Επέμεινε ωστόσο ιδιαίτερα στον έλεγχο της μεθανόλης από τους αποσταγματοποιούς, χρησιμοποιώντας ένα ακραίο μεν, αλλά υπαρκτό παράδειγμα. Πρόκειται για την υπόθεση της νεαρής βρετανίδας τουρίστριας στη Ζάκυνθο πριν μερικά χρόνια, η οποία μετά από κατανάλωσης οινοπνευματωδών, που περιείχαν μεγαλύτερο ποσοστό μεθανόλης έχασε την όρασή της, ενώ πριν από μερικούς μήνες υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού με δότρια την μητέρα της.

 

Αυστηροποιείται το πλαίσιο

Τέλος, ο προϊστάμενος Τμήματος του Τελωνείου Ιωαννίνων, Πέτρος Λυκίδης ανέλυσε συνοπτικά το νομοθετικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το τι ισχύει με τις ποινές για όσους συλλαμβάνονται να παράγουν και να διαθέτουν τσίπουρο στην αγορά, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Κάποιος που παράγει περισσότερα από 120 κιλά τσίπουρο και επιθυμεί να το διαθέσει στην αγορά υποχρεούται πλέον να κάνει έναρξη επιχείρησης στην Εφορία και να ανοίξει βιβλία.

«Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το προϊόν της περιοχής και να δώσουμε βαρύτητα σε οτιδήποτε μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου