Αποχρώσεις, Ήπειρος

Πολίτες σε δράση

Off

Αν κάτι χαίρεσαι αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε είναι οι εθελοντικές πρωτοβουλίες των ανθρώπων. Μόνοι τους οι πολίτες αναλαμβάνουν να κάνουν αυτό που θέλουν, να βιώσουν τη ζωή όπως επιλέγουν.
Πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο που έχει πολλές εκφάνσεις. Και αν το δεις αποσπασματικά μπορεί να χάσεις τη σημασία του, αν το δεις ως σύνολο όμως, από ψηλά, καταλαβαίνεις ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ένα γεγονός.
Την Κυριακή το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο εκδηλώσεις στην πόλη.
Η πρώτη ήταν η ποδηλατοπορεία γύρω από τη λίμνη που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων του ΟΤΕ- με προσφορά 50 χρόνων παρακαλώ- σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων. Μαζί τους ποδηλάτησαν και μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου Άρτας που δραστηριοποιούνται στη γειτονική πόλη τα τελευταία τρία χρόνια.
Δεκάδες ποδηλάτες χάρηκαν την πόλη και τη λίμνη προβάλλοντας ένα διαφορετικό μήνυμα για καλύτερη ποιότητα ζωής και βιώσιμη μετακίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ανάλογες ποδηλατοπορείες στην πόλη τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη συμμετοχή κάτι που σημαίνει ότι και το μήνυμα που στέλνουν είναι δυνατό. Το ερώτημα είναι ποιος το εισακούει από τις τοπικές αρχές.
Εκατοντάδες ήταν όσοι συμμετείχαν και στην τελετή έναρξης για τη νέα ορειβατική χρονιά που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή το πρωί επίσης στο Καταφύγιο Μιτσικελίου. Οι περισσότεροι έκαναν την ανάβαση από νωρίτερα προς τα 1800 μέτρα υψόμετρο που βρίσκεται το Καταφύγιο και συνάντησαν εκεί όσους είχαν μείνει από το Σάββατο.
Η τελετή περιελάμβανε αγιασμό και σύντομες ομιλίες, καθώς και απονομή διπλωμάτων στα μικρά παιδιά που έκαναν για πρώτη φορά ανάβαση.
Κι ήταν μία πραγματική γιορτή της συμμετοχής και του κοινοτικού πνεύματος με ανθρώπους όλων των ηλικιών που προβάλλουν το μήνυμα για άσκηση, φυσικό τρόπο ζωής και συμβίωσης με τη Φύση.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα βλέπουμε κάθε μέρα στην πόλη. Όλο και περισσότεροι Γιαννιώτες περνάνε στη δράση. Μεγάλα γεγονότα όπως ο Γύρος της Λίμνης φιλοξενούν χιλιάδες δρομείς.
Παράλληλα αναπτύσσονται ραγδαία και οι δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης.
Πολίτες σε δράση χωρίς πια να περιμένουν από τα κόμματα ή τις Αρχές να μπουν μπροστά. Θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας αυτό το βουβό ρεύμα των ανθρώπων; Κάτι αλλάζει πάντως ήδη. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου