Αποχρώσεις

Διαρκής ο αγώνας για τη δημοκρατία

Off

Η μεγάλη νίκη ενός ακροδεξιού προέδρου στη Βραζιλία δεν είναι ασήμαντο γεγονός. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μακριά και πρέπει να προσπεράσουμε «γιατί έχουμε τα δικά μας προβλήματα». Έχουμε τα δικά μας όντως προβλήματα, τα οποία όμως επηρεάζονται καθοριστικά από το διεθνές πλαίσιο στην οικονομία και την πολιτική. Αν κάτι καταλάβαμε καλά στην κρίση, είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και κανείς δεν μας αφήνει μόνους μας, με όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. 

 

 

Η Βραζιλία, μία τεράστια χώρα και μία από τις λεγόμενες ανερχόμενες οικονομίας, πέφτει στα χέρια μιας πολιτικής δύναμης που έχει ταυτόχρονα ένα λόγο ρατσιστικό και ένα λόγο υπεράσπισης της ελεύθερης αγοράς. Ένα μίγμα όχι βέβαια άγνωστο σε αυτή τη γειτονιά του πλανήτη που μόνο μετά το ’80- ‘΄90 άρχισε να περνάει την εποχή των δικτατοριών.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ατζέντα του νέου προέδρου, όσο η αποδοχή του από ευρείες πλειοψηφίες.

 

Γιατί τελικά, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει όλος ο κόσμος, είναι γιατί τόσοι πολλοί στρέφονται προς την ακροδεξιά με μεγάλα παραδείγματα βέβαια τον Τραμπ ή χώρες στο κέντρο της Ευρώπης.

Και η μόνη απάντηση που αυτή τη στιγμή μπορούμε να δώσουμε είναι ότι έχουν απογοητευτεί αυτοί οι άνθρωποι από τη ζωή στην οποία τους οδήγησαν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, τα σοσιαλιστικά, αριστερά και άλλα δημοκρατικά κόμματα, ειδικά στη Δύση.

 

Κι αυτό μας πάει ακόμα βαθύτερα, στην πεποίθηση ότι η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα και μία ρητορική, αλλά ένας συνεχής αγώνας για εμβάθυνση της ισότητας και της δικαιοσύνης στις ανθρώπινες κοινωνίες. Αυτά που δεν βλέπουν πολλοί πια…

 

Ένα άλλο βλέμμα στις πόλεις μας

Σαν καρτ ποστάλ ήταν το Σάββατο η Καστοριά. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη, μικρή ίσως, αλλά γεμάτη από εικόνες. Κι αν μπορέσεις να πας και λίγο πιο μέσα, αν έχεις λίγο χρόνο να αφιερώσεις, ανακαλύπτεις μια πόλη γεμάτη από ιστορία και μνήμες με τις εξαιρετικές εκκλησίες βέβαια και τα αρχοντικά, αλλά κι ένα πολυπολιτισμικό παρελθόν. 

 

Τώρα τις ανακαλύπτουμε τις πόλεις μας. Τώρα βέβαια που σε ένα βαθμό και η αρχαιολογική σκαπάνη ολοκλήρωσε μεγάλους κύκλους ερευνών και μας έφερε στο φως πολλές πόλεις μέσα στις πόλεις, από όλες τις ιστορικές περιόδους.

Αλλά και τώρα που και το δικό μας βλέμμα άρχισε να γίνεται λιγότερο τουριστικό, άρχισε να αποκτά την εμπειρία ενός ταξιδιού αληθινού.

 

Έχουν μέλλον οι πόλεις μας και το βλέπουμε και στα Γιάννενα που μετατρέπονται σταδιακά σε μία «αποκάλυψη» για τους επισκέπτες μας. Αλλά πρέπει να διατηρηθεί αυτό το άλλο «βλέμμα», τόσο σε εμάς που ζούμε στην πόλη, όσο και σε όσους θέλουν να την ανακαλύψουν. Έχει πολλά να διηγηθεί ακόμα η ελληνική πόλη. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ