Ήπειρος

Ποια είναι η ερευνητική διαδικασία

Off

Σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς ως προς την τεχνολογία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, σε σχέση με ό,τι υπήρχε στο παρελθόν από την εταιρεία που είχε ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή του Καλπακίου, θα κινηθεί η ανάδοχος εταιρεία Energean Oil για τις έρευνες των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.
Το κρίσιμο ζητούμενο των προηγούμενων δεκαετιών για το εάν υπάρχουν κοιτάσματα στην περιοχή, αποτελεί πλέον δεδομένο και αυτό συνδέεται και αποδεικνύεται από τα ικανοποιητικά κοιτάσματα στη γειτονική Αλβανία αλλά και στην Ιταλία, όπως επίσης και από τα ταυτόσημα γεωλογικά δεδομένα. Έτσι, η βαρύτητα δίνεται στο κατά πόσο τα κοιτάσματα αυτά είναι εύκολα απολήψιμα, επομένως και αξιοποιήσιμα από την εταιρεία και κατ’ επέκταση από το ελληνικό δημόσιο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μαθιός Ρήγας η πρώτη φάση περιλαμβάνει ήπιες δράσεις. Στην ίδια φάση όμως θα διαπιστωθεί εάν η εταιρεία μπορεί σε τεχνικό επίπεδο και με ασφάλεια να μπει στην προηγούμενη γεώτρηση η οποία είχε σταματήσει λόγω των ισχυρών πιέσεων που είχαν υπάρξει και εξαιτίας της ανεπάρκειας ικανού τεχνικού εξοπλισμού.
Η δεύτερη και τρίτη φάση που περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις θα δείξουν εάν υπάρχει το κοίτασμα, σε τι ποσότητες και εάν είναι εκμεταλλεύσιμο. Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Νικολάου από τους γεωλόγους της εταιρείας, που ήταν από τους πρώτους που πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες βρέθηκε στην περιοχή συμμετέχοντας στις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο. «Οι πιθανότητες να βρούμε πετρέλαιο είναι τεράστιες, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει. Οι πιθανότητες όμως να βρούμε αξιοποιήσιμο κοίτασμα είναι πολύ μικρότερες από το να μη βρούμε. Γνωρίζουμε την περιοχή, μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα βρούμε στο υπέδαφος», τόνισε ο κ. Νικολάου.
Τέλος ο υπεύθυνος λειτουργίας της εταιρείας στην περιοχή της Καβάλας Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε συνοπτικά στα οφέλη από τη δραστηριότητα της εταιρείας στην περιοχή που αποτυπώνονται με εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά μεγέθη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου