Επικαιρότητα

Δημοτικά τέλη με μειώσεις και… χωρίς παρενέργειες

Off

Χωρίς παρενέργειες που στην προκειμένη περίπτωση θα σήμαιναν ακόμη και αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών για το σύνολο των πολιτών, εγκρίθηκε ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών στο δήμο Ιωαννιτών για το 2019.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για το σύνολο της αυτοδιοίκησης και παρότι από το 2019 και ο Δήμος Ιωαννιτών όπως και οι υπόλοιποι καλούνται να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, η δημοτική αρχή πρότεινε και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία μειώσεις στα δημοτικά τέλη, σε τοπικές κοινότητες και διατηρώντας τα ειδικά τιμολόγια για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Εισηγητής του θέματος ο αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας που έκανε μία πρώτη αναδρομή στα πεπραγμένα των τεσσάρων προηγούμενων ετών δηλώνοντας υπερήφανος για το έργο στους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού.

Ο κ. Γιωτίτσας επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την  παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους συνδημότες μας, κατάρτισε 4 προϋπολογισμούς ανταποδοτικών απόλυτα ρεαλιστικούς  και σεβόμενη τα χρήματα που με δυσκολία πληρώνουν οι δημότες της πόλης, τους τα επέστρεψε με αξιοπρεπείς υπηρεσίες, έργα και παρεμβάσεις όπως οι εξής:

Την προμήθεια και τοποθέτηση 9 συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων, με άλλα 6 σημεία να παίρνουν σειρά, αλλά και νέων απορριματοδεκτών και συμβατικών κάδων

Την προμήθεια νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας

Την εξασφάλιση 3 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για 2 εμβληματικά έργα των οποίων οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα δημοπρατούνται, της μετεγκατάστασης του εργοταξίου και της αντικατάστασης του οδοφωτισμού της πόλης με νέους λαμπτήρες LED.

Την εξασφάλιση των πιστώσεων για την πρόσληψη 47 νέων μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα

Παράλληλα, για 4 συνεχόμενες χρονιές επιτεύχθηκαν πλεονάσματα στα ανταποδοτικά τέλη συνολικού ύψους κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ, όχι με αύξηση τους αλλά, αντίθετα με 4 συνεχείς μειώσεις, αμβλύνοντας σταδιακά αδικίες ετών.

Τέλος, διευρύνθηκαν σημαντικά τα κοινωνικά τιμολόγια, ώστε ένα μεγάλο μέρος συνδημοτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι) να τύχουν μεγάλων απαλλαγών στα δημοτικά τέλη.

 

Οι φετινές μειώσεις

Ο κ. Γιωτίτσας παρουσίασε την πρόταση της δημοτικής αρχής για οριζόντια μείωση κατά 0,40 ευρώ  των συντελεστών στις οικίες  στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο. Σωρευτικά με τη μείωση που έγινε το 2016, οι οικίες του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου θα έχουν μια ελάφρυνση που θα προσεγγίζει το 30%, από 1,85 ευρώ/τμ σε 1,35 ευρώ/τμ για το 2019. 

«Η μείωση αυτή των συντελεστών είναι απόλυτα κοστολογημένη, τεκμηριωμένη και στοχευμένη και δεν θέτει σε κανέναν κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας και του Εργοταξίου. Είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας που μόλις σας περιέγραψα για την οποία έχουμε δεσμευθεί, και την οποία θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της θητείας μας, προχωρώντας με σχέδιο και υπευθυνότητα. Δεν εθελοτυφλούμε, ούτε θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μείωση των συντελεστών είναι από μόνη της αρκετή για να επιλύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα των κατοίκων του Δήμου μας ή να αποκαταστήσει πλήρως αδικίες πολλών ετών», τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.

 

«Διαψεύστηκαν 

οι Κασσάνδρες»

Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που μας ήθελαν να προχωράμε σε αύξηση των δημοτικών τελών. Σε ένα έντονα προβληματικό περιβάλλον, στο οποίο καθημερινά οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών επιδεινώνονται, ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε μέσω της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του να συνδράμει στις κοινωνικές δυσκολίες, στο βαθμό που μπορεί. Αποδεικνύουμε συνεχώς την ευαισθησία μας προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες αλλά και σε δημότες περιοχών που μέχρι πρόσφατα πλήρωναν δυσανάλογα δημοτικά τέλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης των δημοτικών τελών για το σύνολο των πολιτών, τέλη που σε κάποιες άλλες περιόδους ομαλού οικονομικού περιβάλλοντος εκτοξεύθηκαν χωρίς ποτέ να δικαιολογηθεί το γιατί». 

 

Προσεκτική διαχείριση

Η κατάρτιση των ανταποδοτικών τελών για το 2019 ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων ετών σύμφωνα με τον κ. Γιωτίτσα γιατί έπρεπε να ληφθεί υπόψιν ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ και την αύξηση του κόστους διαχείρισης κατά 1 εκ. ευρώ.

«Η εύκολη λύση θα ήταν να κρυφτούμε πίσω από αυτή την εξέλιξη και να κάνουμε αυτό που όλοι θεωρούσαν δεδομένο, να μετακυλίσουμε δηλαδή το κόστος αυτό στους Δημότες αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή, έγκαιρα και σχεδιασμένα, βάζοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου που θα φόρτωνε με ακόμη περισσότερα βάρη τους πολίτες, προχώρησε σε ένα πλέγμα ενεργειών και κατάφερε να απορροφήσει πλήρως το επιπλέον κόστος από τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να μην χρειαστεί να αυξήσει τα Δημοτικά τέλη. Πέραν όμως αυτού καταφέραμε και το αδιανόητο για πολλούς να εξασφαλίσουμε και επιπλέον πιστώσεις ύψους 300.000 ευρώ και να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μειώσεις των δημοτικών τελών, συνεχίζοντας για 5η συνεχόμενη χρονιά μια πολιτική σύγκλισης των συντελεστών και ουσιαστικής οικονομικής ελάφρυνσης των συνδημοτών μας», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

 

Έργα 3 εκ. ευρώ

Ο αντιδήμαρχος στη συνέχεια επισήμανε πως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι φέτος δρομολογήθηκαν δράσεις και έργα άνω του 3 εκατομμυρίων ευρώ από το πλεόνασμα της περσινής χρονιάς που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης:

• η προμήθεια και τοποθέτηση 6 νέων συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων, 

• η προμήθεια νέων συμβατικών κάδων, 

• η αγορά σαρώθρου για τις ανάγκες του οδοκαθαρισμού και ενός καινούργιου καλαθοφόρου για την αλλαγή των λαμπών, 

• η ενίσχυση της πίστωσης και η ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED που δημοπρατείται μέσα στο έτος, καθώς και της μετεγκατάστασης του εργοταξίου

• η μελέτη για την οργάνωση του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, 

• ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση νέου δικτύου φωτισμού στο Πάρκο Λιθαρίτισια, 

• η υπογειοποίηση του δικτύου στην Ανατολή σε συνδυασμό με το νέο έργο οδοποιίας και νέων πεζοδρομίων μέχρι τη Γαλακτοκομική Σχολή, 

• η ωρίμανση της μελέτης για την αποκομιδή και ζύγιση ανακυκλώσιμων στα σχολεία, 

• ενέργειες ευαισθητοποίησης όπως το follow green. 

 

Η αντιπολίτευση

Ο Ν. Γκόντας και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» χαρακτήρισαν πανάκριβα τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Ιωαννιτών αποδίδοντας γενικευμένη αποτυχία της δημοτικής αρχής στο έργο της καθαριότητας.

Εισηγητής της παράταξης στα ανταποδοτικά ήταν ο Β. Κοσμάς που τόνισε ότι η δημοτική αρχή εφευρίσκει νέες μεθόδους και τακτικές όπως ο συντελεστής πλασματικότητας «που τον έχει κάνει λάστιχο ο αντιδήμαρχος οικονομικών για να εφαρμόσει πολιτικάντικες  τακτικές» τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» κ.Βασίλης Κοσμάς και πρότεινε την μείωση μεγαλύτερου ποσοστού του συντελεστή πλασματικότητας  από το 20% στο 5% και η διαφορά αυτή να εφαρμοστεί για να μειωθούν τα τέλη και στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο Λ. Νάτσης από την πλευρά του επέστησε την προσοχή στη δημοτική αρχή στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους μέσω των έργων για νέα φωτιστικά σώματα, ενώ συνέδεσε τις μειώσεις των τελών στις τρεις τοπικές κοινότητες με την αδήριτη αναγκαιότητα, να μειωθεί και το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΙ στις ίδιες περιοχές.

Ο Αρ. Μπαρτζώκας εμφανίστηκε περισσότερο επικριτικός τονίζοντας ότι υπάρχουν τα περιθώρια όχι απλώς για στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά ώστε οι μειώσεις των ανταποδοτικών τελών να αφορούν στο σύνολο των δημοτών, κυρίως εντός του αστικού πολεοδομικού ιστού.

Τέλος, οι κ.κ. Τασιούλας και Καφαράκης χαρακτήρισαν προσχηματικές τις μειώσεις των δημοτικών τελών, σε μία περίοδο που το εισόδημα των δημοτών βάλλεται από παντού.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ