Επικαιρότητα

Δικτύωση των δήμων για την ένταξη των προσφύγων

Off

Η δικτύωση και η διαμόρφωση ενός κοινού πλέγματος δράσεων και στοχεύσεων μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους της χώρα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των προσφύγων.

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων βρέθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, εκπρόσωποι 12 δήμων από όλη την Ελλάδα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές και να θέσουν κοινούς στόχους για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Ιωαννιτών που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα, με τα Γιάννενα να έχουν πλούσια εμπειρία από την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και τη δημοτική αρχή να πρωτοπορεί συχνά σε πολιτικές υπέρ των προσφύγων. 

Η συνάντηση της Αθήνας έγινε στο πλαίσιο του «12 – Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη», μιας πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν 12 δήμοι της χώρας: Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης.

«Οι πόλεις είναι εκείνες που σώζουν την τιμή της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού. Από την πρώτη ημέρα, προσπαθήσαμε και καλύψουμε τα κενά της κεντρικής διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Στην συνάντηση για τον καθορισμό των αξόνων δράσης του μηχανισμού σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο συμμετείχαν 37 εκπρόσωποι των Δήμων – μελών του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, αντιδημάρχων και στελεχών των δημοτικών ομάδων εργασίας που έχουν σχηματιστεί.

Το “Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη” ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 βάσει υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος του, η θέσπιση ενός μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενθάρρυνσης συμπράξεων και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη ζωή των πόλεων. 

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας έχουν πραγματοποιηθεί 17 διμερείς συναντήσεις βάσει των οποίων έχουν χαρτογραφηθεί σε αρχικό στάδιο οι ανάγκες ανά δήμο και έχουν συλλεχθεί στοιχεία για τον καθορισμό σημείων δράσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τα σημεία αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν και αποτυπώθηκαν σε ένα προσχέδιο κοινών γενικών κατευθύνσεων. 

Ενδεικτικά, προτείνεται, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών σχεδίων ένταξης και ο σχεδιασμός ενεργειών για την ενθάρρυνση της εργασιακής απασχόλησης των προσφύγων, τη βελτίωση της μετάβασης  του προσφυγικού πληθυσμού από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και για την ενίσχυση της νομικής υποστήριξης και ενημέρωσης. 

Πρόκειται για κατευθύνσεις που μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά τη βάση συνομιλιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με τον κάθε Δήμο να μπορεί να συμβάλλει αναδεικνύοντας τις δικές του εμπειρίες και ιδιαιτερότητες, προχωρώντας σε εξειδικεύσεις που ταιριάζουν στην περιοχή του. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου