Επικαιρότητα

Ανάδειξη της πόλης σε μητροπολιτικό κέντρο

Off

Η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου μέχρι πρότινος δημόσιου χώρου, η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό πάρκο και η αποτροπή του ενδεχομένου να περιληφθεί στον κατάλογο των ακινήτων που περνούν στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου, είναι τα κυριότερα οφέλη από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων για το χώρο των πρώην Στρατιωτικών Φυλακών. Ένας χώρος 22 στρεμμάτων, που το 2016 παραχωρήθηκε στο δήμο Ιωαννιτών, που κινήθηκε άμεσα για την αξιοποίησή του εντάσσοντας το χώρο σε ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπλασης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των – λιγοστών πάντως – προτάσεων που κατατέθηκαν από αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης και όχι μόνο, με την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, να επιλέγει την καλύτερη πρόταση μεταξύ των πέντε, δίνοντάς της όμως το 3ο βραβείο, χωρίς να υπάρξει 1ο ή 2ο.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θαν. Μανταλόβας η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση της οριστικής μελέτης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν ήδη γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, αλλά και εκείνες που θα προκύψουν ενδεχομένως στην πορεία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, πως οι συντάκτες της πρότασης έχουν ήδη φτάσει σε μία καταρχήν συμφωνία με το γραφείο Δοξιάδη, ένα εκ των κορυφαίων στη χώρα, που θα σταθεί αρωγός στη διαδικασία εκπόνησης της οριστικής μελέτης.

«Προχωράμε στην υλοποίηση ενός έργου που θα αναβαθμίσει το σύνολο της περιοχής. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το συνολικότερο σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων», σημείωσε αρχικά ο κ. Μανταλόβας.

 

Τη γλίτωσε από το Υπερταμείο

Η κατάσταση πάντως που διαμορφώθηκε τελευταία με τη λίστα των ακινήτων που πέρασαν στο Υπερταμείο, με 57 ακίνητα στο δήμο Ιωαννιτών, αποτέλεσε σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα, τη μεγαλύτερη δικαίωση των προσπαθειών της δημοτικής αρχής, ώστε ο χώρος αυτός να παραχωρηθεί τελικά στο δήμο Ιωαννιτών. Διαφορετικά, ενδεχομένως να είχε την ίδια τύχη με αυτήν των άλλων 57 ακινήτων, που έχουν περιληφθεί στη λίστα για το Υπερταμείο.

 

Η πρόταση

Η πρόταση της ομάδας που κέρδισε το 3ο βραβείο επικεντρώνεται στην προοπτική δημιουργίας ενός πάρκου, ανοιχτού για όλους τους πολίτες, στο οποίο θα είναι δυνατή η φιλοξενία και διενέργεια ταυτόχρονα πολλών δραστηριοτήτων, κυρίως αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το τρίτο βραβείο φέρει υπογραφή της Αρχιτέκτονος Μηχανικού Ελισάβετ Μπάτσου, του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Κωνσταντίνου Καραδρακόντη, του Πολιτικού Μηχανικού Ευάγγελου Τσουμάνη και του Δασολόγου Ορέστη Γιοβαννόπουλου.

Ειδικοί συνεργάτες ήταν οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Γαβριήλ Μπουζέλος και Ηρώ – Σοφία Παπαγιαννοπούλου, και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Μπελτάος και Κωνσταντίνα Μπουζέλου.

 

Μητροπολιτικό κέντρο

Επτά μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου στο δήμο Ιωαννιτών η δημοτική αρχή καλείται να βάλει στο… φουλ τις μηχανές για την ανάδειξη της πόλης σε μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των δυτικών Βαλκανίων.

Αυτός άλλωστε είναι ένας στόχος που τέθηκε από τα πρώτα χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής με τον κ. Μανταλόβα να τονίζει πως εκτός από το επίπεδο των παρεμβάσεων στην καθημερινότητα, έργα εμβληματικού χαρακτήρα και παρεμβάσεις ήταν και παραμένει δύσκολο να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο μίας δημοτικής θητείας.

«Το πιο δύσκολο δεν είναι το κομμάτι ενός έργου μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί. Θεωρώ ότι πολλά μεγάλα έργα παίρνουν σταδιακά το δρόμο τους και λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν υπάρχουν τα περιθώρια για να πάει τίποτε χαμένο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσεις για τις παρεμβάσεις στην περιοχή Σιαράβα, για τη νέα κεντρική πλατεία και για την ανάπλαση του παραλιμνίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου