Επικαιρότητα

Αναδεικνύοντας το έργο του ποιητή Κ. Κρυστάλλη

Off

Το Συρράκο, η γενέτειρα του ποιητή Κ. Κρυστάλλη ήταν το επίκεντρο της πρώτης εκδήλωσης, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως Έτος Κρυστάλλη από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολούθησαν οι σταθμοί στην Πρέβεζα και την Αθήνα πριν από λίγες ημέρες και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή με την εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκδήλωση της Κυριακής  συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 19.30 στο ΠΚΔΙ.

Για μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση τιμής για τον Κ. Κρυστάλλη έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, προσκαλώντας το κοινό να την παρακολουθήσει, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης χαρακτήρισε σπουδαία την εκδήλωση για τον «Σταυραετό της λογοτεχνίας», υπενθυμίζοντας τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις στο Συρράκο τον Ιούλιο, που ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας για ό,τι δεν έκανε για τον Κρυστάλλη. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων γιατί ενέσκηψε στο έργο του ποιητή, καθώς και την ομάδα τέχνης «βορείως», που ανέλαβε να αναδείξει το έργο και τη ζωή του Κ. Κρυστάλλη, προσεγγίζοντάς τα θεατρικά.

Το Α’ μέρος της εκδήλωσης, εκτός από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, περιλαμβάνει ομιλία από τη Συρρακιώτισσα, πρώην σύμβουλο φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων Βούλα Σκαμνέλου με θέμα «Κρυστάλλινα περάσματα και διέξοδοι στον Κώστα Κρυστάλλη: Αγώνες για να μη μας “φάει ο κάμπος”», ενώ στη συνέχεια η εκπαιδευτικός Αμαλία Σούλτη θα απαγγείλει ποιήματα και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Μπισέλας θα διαβάσει αποσπάσματα από το πεζό έργο του ποιητή.

Στο Β’ μέρος θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «…δι’ αυτόν τον προορισμόν…», από την Ομάδα Τέχνης «βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη προσέγγιση της ζωής και του έργου του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. «Μέσα από τα ποιήματά του, τα οποία ακούγονται και σε απαγγελία και μελοποιημένα, καθώς επίσης και από την πρόζα του θεατρικού κειμένου, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει ποια ήταν η σύντομη ζωή του ποιητή και ποιο ήταν το έργο του», τόνισε ο κ. Σεντελές. 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Δήμητρα Εξάρχου – Τσουμελέκα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ