Επικαιρότητα

Κριτική Ριζόπουλου στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο

Off

Μετά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» οι Ορίζοντες της Ηπείρου, η περιφερειακή παράταξη του Σπ. Ριζόπουλου σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν γίνει για να βοηθούν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καταπολέμηση της ανεργίας και την βελτίωση συνθηκών ζωής και υποδομών στο σύνολο της κάθε Περιφέρειας». Εκτιμά δε ότι το ΠΕΠ χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως: 

«Σπατάλη, για έργα «υποδομών» που δεν εντάσσονται στη λογική του συνόλου και τελικά δεν έχουν κανένα απολύτως γνώμονα ανταποδοτικών οικονομικών δεδομένων στην Περιφέρεια. Επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να βάλουν τους Ηπειρώτες -από την επιχειρηματικότητα έως τον πρωτογενή τομέα- σε ένα φαύλο κύκλο απόλυτης εξάρτησης ούτως ώστε μόλις τελειώνει το ένα να ζητούν το επόμενο, χωρίς κανένα γνώμονα δημιουργίας παρεμβατικής οικονομίας. Έλλειψη πλήρους εμπιστοσύνης στις άυλες ενέργειες, όπως είναι ο αθλητισμός, ο τουρισμός και ο πολιτισμός». Τονίζεται ακόμα:

«Σε ό,τι αφορά στην απορροφητικότητα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Απορροφητικότητα που δεν είναι εγγυημένη στο 100%, είναι αποτυχημένη. Και η απορροφητικότητα έχει να κάνει με τη συμβασιοποίηση και τις δαπάνες. Λεφτά που δεν μπαίνουν στην οικονομία είναι μόνο στα χαρτιά. Εάν έως το τέλος του 2019 -σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει το 2014- έχει εκταμιευθεί μόνο το 36% σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα είναι μια παταγώδης αποτυχία. Τελικά, όμως, τα επιχειρησιακά προγράμματα κρίνονται από το όραμα, το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα για το κοινό καλό».

Σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση ότι ο Σπ. Ριζόπουλος «έχει επισημάνει ότι στο επόμενο ΠΕΠ της Ηπείρου δεν θα υπάρχει καμία δράση η οποία δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το ανταποδοτικό όφελος για τις οικονομικές ανάγκες της Περιφέρειας. Με αυτό το γνώμονα θα σχεδιαστεί το νέο ΠΕΠ από τη νέα Περιφερειακή αρχή, που θα αναδειχθεί στις εκλογές του επόμενου Μαΐου».

Ασκεί τέλος κριτική στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη επειδή όπως αναφέρει: «Επί 30 χρόνια είτε ως δήμαρχος, είτε ως νομάρχης είτε -τα τελευταία δέκα- ως περιφερειάρχης έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι η τελευταία περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη και η πρώτη στην ανεργία. Αυτό έχει γίνει από τις δικές πράξεις και από τις δικές του παραλείψεις».

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ