Επικαιρότητα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ Ευαισθητοποίηση για την προστασία των ποταμών στα Βαλκάνια

Off

Αφιερωμένη στον ποταμό Αώο, αλλά και στα ποτάμια των Βαλκανίων, με τα μοναδικά τους κα ιδιαίτερα γνωρίσματα και οικοσυστήματα που φιλοξενούν, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Πίνδος Περιβαλλοντική. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα βαλκανικά ποτάμια οικοσυστήματα, που χαρακτηρίζονται ως «η μπλε καρδιά» της Ευρώπης.

Ο ποταμός Αώος είναι από τους ελάχιστους ποταμούς της Ευρώπης, η ροή του οποίου κυλά ελεύθερα και χωρίς παρεμπόδιση από υδροηλεκτρικά φράγματα έστω κι αν για την χρησιμότητα των υδροηλεκτρικών, ειδικά των μικρών, αναπτύσσεται ένας ενδιαφέρον αντίλογος τα τελευταία χρόνια.

Η Πίνδος Περιβαλλοντική ένωσε τις δυνάμεις της με ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ για το συντονισμό των δράσεων ενάντια στην κατασκευή φραγμάτων, στα σχέδια εκτροπής των ποταμών και σε κάθε παρέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει ή να επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τον Αώο.

«Θεωρούμε τον κοινό αγώνα και στις δύο πλευρές των συνόρων με την Αλβανία, για τη σωτηρία του Αώου, όχι μόνο προϋπόθεση για τη σωτηρία ενός μοναδικού οικοσυστήματος, αλλά και ευκαιρία για ανάδειξη των στοιχείων που ενώνουν τους λαούς και συμβάλλουν στην προώθηση της φιλίας και της αλληλεγγύης», τόνισε από την Πίνδο Περιβαλλοντική ο Βασίλης Χρήστου. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Όλσι Νίκα, για την κατάσταση του Αώου στο αλβανικό έδαφος και τους αγώνες για την προστασία του, ενώ ο Γ. Παπαδημητρίου, από το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Ηπείρου, ενημέρωσε το κοινό για τις προσπάθειες διεθνούς συντονισμού για τα ποτάμια της Ευρώπης.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ με τίτλο «Blue Heart», που αφηγείται την ιστορία των αγώνων για να αποτραπεί η καταστροφή των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής της Ευρώπης, από την κατασκευή 3.000 υδροηλεκτρικών έργων. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου