Πολιτισμός

Η συνεισφορά των Ηπειρωτών κομμουνιστών Εκπαιδευτικών στους κοινωνικούς αγώνες

Off

Η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους εργαζόμενους, στην εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια γιορτασμού των 100χρονων του ΚΚΕ και είναι αφιερωμένη στην συνεισφορά του κόμματος και των Ηπειρωτών Κομμουνιστών Εκπαιδευτικών στο κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες. 

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο. 

Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα: «Στόχος μας είναι, μέσα από την εκδήλωση ν’ αναδειχτεί το τεράστιο πραγματικά έργο του ΚΚΕ στη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του λαού μας, με τη συμβολή πρωτοπόρων δασκάλων που ήταν  φίλοι, μέλη και στελέχη του.  Η ανάδειξη της δράσης τους, δεν αποτελεί από μας  ένα «οφειλόμενο» μνημόσυνο. Ακόμα κι αυτό, πρακτικά θα ήταν αδύνατο, γιατί έπρεπε να διαθέσουμε πολλές ώρες  για ν’ ανιστορήσουμε τα ονόματα και  μόνο, των εκπαιδευτικών που «δίδαξαν και κήρυξαν το δίκιο», όπως λέει και ο τίτλος της εκδήλωσης. 

Θέλουμε ο τόπος, τα γεγονότα, οι αγωνιστές εκπαιδευτικοί, τα έργα και οι θυσίες τους, να προβληθούν στις σημερινές συνθήκες – που κυριαρχεί ο ατομισμός,  η απογοήτευση και η ηττοπάθεια  – ώστε ν’ αποτελέσουν αντικείμενο σκέψης,  προβληματισμού  και αγωνιστικής ανάτασης. Να φωτίσουν πτυχές των ιστορικών περιόδων και των γεγονότων της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας, που επιχειρούν συστηματικά τα αστικά επιτελεία, οι κρατικοί θεσμοί».

Και προστίθεται: «Νιώθουμε  περήφανοι που τα πρώτα σκιρτήματα συλλογικής έκφρασης των δασκάλων  σε ταξική κατεύθυνση, (όπως καλούσε και το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ,) έγιναν εδώ στα Γιάννενα, μόλις 5 χρόνια μετά την  απελευθέρωσή τους από τους Τούρκους.  

Είμαστε περήφανοι ως κομμουνιστές εκπαιδευτικοί, που σ’ αυτόν τον τόπο, όταν τη δεκαετία του 1940 οι κοινωνικοί-ταξικοί αγώνες είχαν φτάσει στην ανώτατη μορφή τους, το ΚΚΕ έδωσε τα καλύτερα παιδιά του: Την Ευτυχία Πρίντζου, τον Πολυχρόνη Βάη, τον Κώστα Τσίρκα, τον Άγγελο Χατζή, τον Μήτσο Κοσμά και τόσους – τόσους άλλους… 

Είμαστε τέλος περήφανοι γιατί κανένας άλλος πολιτικός χώρος δεν ανέδειξε τόσους κορυφαίους  κομμουνιστές δασκάλους – διανοητές  που δίδαξαν με την ζωή τους και τον ηρωισμό τους. Για τα χιλιάδες μέλη και  στελέχη του κόμματος που ήταν εκπαιδευτικοί: τον  Γληνό, τον Πλουμπίδη, τον Ζεύγο,  τον Βάρναλη, τον Κόκκαλη, τον  Γεωργαλά, τον Γιάννη και τη Ρόζα Ιμβριώτη, τον Σωτηρίου,  τον Παπαμαύρο, τη Μαυροειδή-Παπαδάκη…».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου