Επικαιρότητα

Ανησυχία για τις εθνικιστικές εξάρσεις

Off

Το ισχυρό επιχείρημα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η οποία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει, με ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και το υπ. Εξωτερικών, στο διάβημα προς το υπ. Εξωτερικών της Αλβανίας, με αφορμή τα επεισόδια στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη, το βράδυ της Τρίτης.
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Σερβίας με την Αλβανία, που διακόπηκε πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο άναψε μία από τις πολλές φωτιές που σιγοκαίνε στα Βαλκάνια, ξυπνώντας μνήμες ενός οδυνηρού παρελθόντος για το σύνολο των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου.
Μία από τις παρενέργειες των επεισοδίων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ήταν και η πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση από Αλβανούς εθνικιστές σε βάρος μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Δερβιτσάνη.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εκτός από την καταδίκη των επεισοδίων να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως « Ο Πρέσβης της Ελλάδας μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία αποδυναμώνεται και σίγουρα δεν ενισχύεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις που ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του».

Πρωτόγνωρη επίθεση, 
λέει ο Γεν. Πρόξενος
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και οι δηλώσεις του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Ν. Κοτροκόη, που βρέθηκε χθες στην πόλη των Ιωαννίνων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε» ο κ. Κοτροκόης αναφέρθηκε στα γεγονότα της Δερβιτσάνης τα οποία χαρακτήρισε σοβαρά και πρωτόγνωρα, μένοντας ωστόσο στην έγκαιρη παρέμβαση της αλβανικής αστυνομίας, αλλά και ψυχραιμότερων φωνών από την ελληνική μειονότητα.
«Εκφράσαμε την ανησυχία, την έκπληξη και την απογοήτευσή μας στην Αλβανική κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει και να ενθαρρύνει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και δεν αποδέχεται φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Είμαστε αποφασισμένοι και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την αλβανική πλευρά, να αλλάξουμε τη σελίδα στις σχέσεις μας και να χαράξουμε ένα κοινό μέλλον προς όφελος και των δύο χωρών», σημείωσε ο κ. Κοτροκόης.

Η «συγγνώμη» του Άντι Λίλα
Από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, αλλά και της αντανάκλασης αυτών στην ελληνική κοινή γνώμη ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Άντι Λίλα που μετά τη συνάντησή του με μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ, σε γραπτή του δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας τονίζει πως δεν επεδίωξε ποτέ να κάνει το παραμικρό που μπορεί να προσβάλλει τους οπαδούς του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ όσο και τους Έλληνες γενικότερα.
Αποδίδει στην ένταση της στιγμής τη συμμετοχή του στη σύρραξη και τονίζει πως δεν ασχολείται με την πολιτική, αλλά μόνο με το ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά η δήλωση του Άντι Λίλα έχει ως εξής: «Θέλω  να διευκρινίσω δημόσια, τόσο στην διοίκηση  και στους οπαδούς της ομάδας μου, όσο και στους Έλληνες φιλάθλους γενικότερα, ότι ποτέ δεν θέλησα να κάνω οτιδήποτε  που μπορεί να τους προσβάλει, εφόσον πάντα τους σέβομαι και τους τιμώ.
Εγώ είμαι ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην  Εθνικής Αλβανίας και τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, και αισθάνομαι υπερήφανος και πολύ τυχερός γι αυτό.
Δεν ασχολούμαι με την πολιτική αλλά αποκλειστικά και μόνο με το ποδόσφαιρο που ιδρώνοντας βγάζω καθημερινά το ψωμί μου για να συντηρήσω την οικογένειά μου. Το μόνο που επιθυμώ όταν αγωνίζομαι είναι η νίκη της ομάδας μου και στόχοι μου είναι οι στόχοι της ομάδας.
Στον αγώνα με την Σερβία,  πέραν της προσπάθειάς μου να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να απεμπλακούν από  μια στιγμή έντασης για όλους μας, δεν είχα κανένα άλλο σκοπό.
Αυτό που θέλω, είναι να αγωνισθώ με την Εθνική Αλβανίας  στα τελικά του  EURO στην Γαλλία και με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στην Ευρώπη».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου