Επικαιρότητα

Βιβλία προσφορά στην ελληνική μειονότητα

Off

Μία εξαιρετική δουλειά, με έντονα τα χαρακτηριστικά της επιστημονικής επάρκειας και της εθνικής προσφοράς είναι αυτή που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης αντίστοιχου προγράμματος από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστημονικό υπεύθυνο τον Πρύτανη Γ. Καψάλη.
Πρόκειται για την συγγραφή 15 σχολικών εγχειριδίων, ένα για κάθε τάξη του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και για τρία βιβλία εκπαιδευτικών, τα οποία θα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των σχολείων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
Η παρουσίαση του εξαιρετικά σημαντικού έργου έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τον Πρύτανη κ. Καψάλη και παρουσία μελών της συγγραφικής ομάδας, όπως και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κουτροκόη.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια στα σχολεία της εθνικής μειονότητας, χωρίς όμως να τα υποκαθιστά.
«Στόχος μας ήταν και πιστεύω ότι το καταφέραμε, να αναπτύξουμε μέσα από τα βιβλία την κριτική σκέψη των μαθητών. Θεωρώ ότι είναι μία εθνική προσφορά στην ελληνική μειονότητα, ενώ οι αξιολογήσεις που έχουν ήδη γίνει δείχνουν ότι τα βιβλία θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Καψάλης που ευχαρίστησε τους επιστημονικούς συνεργάτες που εργάστηκαν μεθοδικά για την παραγωγή αυτού του τόσο σημαντικού έργου.
«Έχουμε διασφαλίσει παράλληλα από την Αλβανική πολιτεία την αξιοποίηση των βιβλίων στα σχολεία της Ελληνικής μειονότητας, ενώ έχει τυπωθεί ικανός αριθμός αντιτύπων που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες σε βάθος δεκαετίας», συμπλήρωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Βοήθεια σε 40 σχολεία
Τις θερμές ευχαριστίες προς τους συντελεστές του προγράμματος για την πρωτοβουλία και το έργο που τελικά παρήχθη μετέφερε ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης.
«Τα βιβλία αυτά δεν υποκαθιστούν τα επίσημα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία εγκρίνονται και αποτελούν υποχρέωση γι’ αυτό από την αλβανική πλευρά, αλλά θα λειτουργήσουν ως υποστηρικτικό υλικό με σκοπό να αυξήσει τις γνώσεις των μαθητών της μειονότητας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί και με την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων», σημείωσε ο κ. Κοτροκόης, που έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορά στις επιτυχίες των ομογενών, στην εισαγωγή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της συγγραφικής ομάδας Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Μεταξούλα Μανικάρου, και Δημήτρης Γουλής αναφέρθηκαν στην πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος, που διακρίνεται όπως είπαν και από την επιστημονική επάρκεια αλλά και την αισθητική επιμέλεια και αρτιότητα.
Παρούσα ακόμη και η Ελένη Γκοντού που είχε την εικαστική επιμέλεια των εγχειριδίων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ