Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 03:51
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου 2018
Επικαιρότητα

Νέος χρόνος χωρίς αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας

Off

Δεν έχει εγκριθεί η επικείμενη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και το «Thessnews». 

Κατά συνέπεια οι οδηγοί δεν πρόκειται να δουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ΚΥΑ που είχε υπογραφεί προέβλεπε σημαντικές αυξήσεις στα διόδια, που έφτανε στα 0,02 ευρώ ανά χιλιόμετρο, από 0,03 σε 0,05 ευρώ για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, φέρνοντας και μεγάλη αναπροσαρμογή των κατά τόπους διοδίων από 66% έως και 150%.

Το τι θα γίνει με τα διόδια και την απόφαση της ΕΕ θα φανεί το επόμενο διάστημα. 

 

Ηλεκτρονικά διόδια

Το υπουργείο Υποδομών έχει προτείνει από την πλευρά του την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής τιμολόγησης, και με το οποίο θα υπολογίζονται τα διόδια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα κάνει το όχημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών χτες, στην Β΄ φάση εισήλθε ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ηλεκτρονικών Αναλογικών Διοδίων. 

Ουσιαστικά, σημειώνεται ξεκίνησε το δεύτερο και τελικό στάδιο για την εγκατάσταση ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση,  σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.  Σε αυτόν, μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης, έχουν προεπιλεγεί πέντε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων καθώς επίσης και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι. Εκτιμάται πως η σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου