Επικαιρότητα

Παράγει έργο με τις δικές του δυνάμεις

Off

Έναν δήμο αυτάρκη και βιώσιμο που μπορεί να στέκεται στα πόδια του και να σχεδιάζει το έργο του στην πόλη με βάση τις δικές του δυνάμεις, περιγράφει στην ουσία ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατέθηκε και εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη το βράδυ.

«Το σημαντικότερο όλων σε αυτό το δυσχερές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον είναι, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, πως «από την οικονομική υγεία του Δήμου μας, ωφελημένοι είναι οι δημότες μας, γιατί μπορούμε:

 -να χρηματοδοτούμε με δικούς μας πόρους έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα, 

-να ανακουφίζουμε τα νοικοκυριά με μειώσεις τελών και κοινωνικές πολιτικές για τους πιο αδύναμους

– να επενδύουμε στον πολιτισμό και τον τουρισμό

-να σχεδιάζουμε με ασφάλεια το μέλλον με μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας». Η εισήγηση του Αντιδήμαρχου Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, ανέδειξε μία βασική αρχή της δημοτικής αρχής: «Θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του». «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», υπογράμμισε ο κ. Γιωτίτσας.  

Στα οικονομικά επιτεύγματα αναφέρθηκε επιγραμματικά ο κ. Γιωτίτσας λέγοντας: 

«Παραλάβαμε δυσθεώρητους συντελεστές δημοτικών τελών και τους παραδίδουμε μειωμένους κατά 30% τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε στοχευμένες περιοχές που είχαν αδικηθεί.

• Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα έργων που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της πόλης λόγω έλλειψης πόρων. Παραδίδουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενο από δικούς μας πόρους, με έργα σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας. 

• Παραλάβαμε Νομικά Πρόσωπα με ελλιπή χρηματοδότηση. Μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν στον ΟΚΠΑΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, τον Ζωγράφειο Οίκο ευγηρίας. Το 2019, το σύνολο των Νομικών Προσώπων θα εισπράξουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ, 20% δηλαδή περισσότερα από το 2015.

• Παραλάβαμε 27 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τράπεζες και ΙΚΑ. Το 2019 θα παραδώσουμε έναν Δήμο με οφειλές κάτω από 16 εκατομμύρια ευρώ. 

• Παραλάβαμε 49 εκατομμύρια ανείσπρακτων οφειλών και παραδίδουμε έναν Δήμο με 43 εκατομμύρια ανείσπρακτα, αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που έγινε στο κυνήγι των οφειλετών. •Παραλάβαμε μια πόλη όπου δεν είχε εκπονηθεί ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος. Επενδύσαμε ήδη πάνω από 400.000 ευρώ για να αναδείξουμε, με στοχευμένες ενέργειες, τα Γιάννενα δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της πόλης. κατάσταση».

 

Το στρατηγικό σχέδιο και τα έργα στην πόλη

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον εισηγητή Αντιδήμαρχο Οικονομικών (βλ. και ρεπορτάζ χτες) ενώ ο κ. Γιωτίτσας έκανε και μία εκτενή αναφορά στην ανάδειξη μέσα από τον προϋπολογισμό του στρατηγικού οράματος της δημοτικής αρχής για την πόλη, που βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποίηση και βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη, πολιτισμός – αθλητισμός.

 

– Για την καθημερινότητα:

• Καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασμαγορικά έργα άνευ ουσίας. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βάρος στα υποβαθμισμένα χωριά και γειτονιές και κατανέμουμε δίκαια τις πιστώσεις σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, επενδύουμε στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (πλατείες, πάρκα, δρόμοι, αθλητικοί χώροι, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός).  •Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πασχίζει να πληρώσει ο συμπολίτης από το υστέρημα του για εισφορά σε χρήμα. Για αυτό και τα έσοδα αυτά πηγαίνουν εξολοκλήρου για έργα στις περιοχές αυτές. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη  μεγάλα έργα  βελτίωσης των υποδομών σε περιοχές της πόλης όπου υπήρχαν πράξεις εφαρμογής, και μαζί με τα νέα έργα που σχεδιάζουμε, φτάνουμε σε έναν προϋπολογισμό έργων μόνο από εισφορά ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.

•Ενισχύουμε σημαντικά τις υπηρεσίες αιχμής (καθαριότητα, εργοτάξιο, πράσινο).

•Προχωράμε στην ολοκλήρωση της πρόσληψης των 47 νέων εργαζομένων στην καθαριότητα από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι συμπολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες.

•Δεσμεύουμε σημαντικές πιστώσεις για τις προμήθειες του εργοταξίου που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων σε ολόκληρο το Δήμο. 600.000 ευρώ μόνο για προμήθειες υλικών από συμβάσεις που ήδη τρέχουν αλλά και με νέους διαγωνισμούς. 

•Συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε με μεγάλα ποσά όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

•Αυξάνουμε σημαντικά τις πιστώσεις της υπηρεσίας πρασίνου για εξωτερικές εργολαβίες (πάνω από 140.000 ευρώ το 2019), καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού.

•Ολοκληρώνουμε την προμήθεια νέων οχημάτων και αποκτάμε τη δυνατότητα γρηγορότερης και πιο ολοκληρωμένης παρέμβασης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. 

• Προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρω την προμήθεια νέου αστικού εξοπλισμού πρασίνου, την τοποθέτηση parklets σε στοχευμένα σημεία, τη διαμόρφωση σε χώρο αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσας στα Ζευγάρια, τις νέες παιδικές χαρές με πιστώσεις του «Φιλόδημου», αλλά και ίδιους πόρους, τα έργα του συμμετοχικού προϋπολογισμού σε πολλές περιοχές της πόλης, την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στα Λιθαρίτσια, τη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης Σεισμοπλήκτων – Βρυσούλας – Βοτανικού – Καρδαμιτσίων. 

 

– Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής:

• Ενισχύουμε τη χρηματοδότηση του ΟΚΠΑΠΑ κατά 120.000 ευρώ για 2η συνεχόμενη χρονιά ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις υπάρχουσες δομές του και να λειτουργήσει τα 2 νέα ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ, ένα αίτημα πολλών συμπολιτών μας που γίνεται πλέον πραγματικότητα.

• Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ) προς άπορους συμπολίτες μας.

• Μειώνουμε για 2η φορά κατά 25% τα δημοτικά τέλη στις κατοικίες του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου, περιοχές που το 2014 πλήρωναν 2,1 ευρώ/τμ και το 2019 θα χρεώνονται με 1,35 ευρώ/τμ/

• Διατηρούμε τις γενναίες απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

• Συνεχίζουμε την επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ και εκπονούμε τη νέα μελέτη για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία, ώστε οι κάτοικοι των χωριών να απολαμβάνουν το μειωμένο κόμιστρο.

 

– Στον αθλητισμό και πολιτισμό:

• Διατηρούμε τη χρηματοδότηση στο Πνευματικό Κέντρο, ώστε σε συνδυασμό με την επιπλέον επιχορήγηση των 100.000 ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς να ολοκληρώσει τις επισκευές στα κτίρια που στεγάζονται οι δομές του και να υλοποιήσει ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα με μια πληθώρα  εκδηλώσεων.

• Χρηματοδοτούμε με επιπλέον κονδύλια, μέσω μιας νέας προγραμματικής σύμβασης, το ΔΗΠΕΘΙ, το οποίο έχει καταστεί πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα με πλήθος συνεργασιών και αποκορύφωμα το φεστιβάλ Δωδώνης που όλοι απολαύσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι και που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας.

• Εντάσσουμε στο τεχνικό πρόγραμμα το έργο για τη βελτίωση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου

• Συμβάλλουμε στην ανάδειξη σημαντικών εκδηλώσεων, αλλά και περιοχών του Δήμου με την οικονομική ενίσχυση και συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως το καρναβάλι Κατσικά και των δράσεων προβολής και ανάδειξης του Ιστορικού κέντρου της πόλης.

• Επενδύουμε στις αθλητικές υποδομές για να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό. Νέο αθλητικό κέντρο στα Σεισμόπληκτα, ολοκλήρωση νέων γηπέδων σε Πλατανιά, Δαφνούλα, Νεοχωρόπουλο, σημαντικές παρεμβάσεις σε πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων (Ηλιόκαλή, Κατσικά, Λογγάδες, Κουτσελιό, Ανατολή, Κρανούλα), τοποθέτηση νέας μεταλλικής κερκίδας στο γήπεδο Γ. Πρίσκας στο Πέραμα, νέος χώρος αθλοπαιδιών στο Κουτσελιό, αθλητικό κέντρο Καρδαμιτσίων. 

• Επιχορηγούμε για 2η χρονιά τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με 70.000 ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους καθώς οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι ιδιωτικές χορηγίες έχουν συρρικνωθεί.

• Επιδοτούμε για 2η χρονιά τους πολιτιστικούς συλλόγους με 50.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν τις γειτονιές της πόλης μας, κάνοντας συμμέτοχους τους κατοίκους τους.

 

– Παρεμβάσεις με αναπτυξιακή λογική:

• Διατηρούμε τα μειωμένα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις του παλιού Καποδιστριακού Δήμου, εντάσσοντας το μέτρο αυτό σε ένα συνολικό σχέδιο για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η εκπόνηση του οποίου ολοκληρώνεται άμεσα.

• Απαλλάσσουμε τους νέους που θα ιδρύσουν νέα επιχείρηση κατά 80% από τα δημοτικά τέλη για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

• Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την τουριστική προβολή της πόλης, μια από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού μας Portal, την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συμμετοχή του Δήμου μέσω στοχευμένων road shows σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού με το ποσό των 68.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών στο εξωτερικό δικαιώνουν την επιλογή μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και με περισσότερους πόρους αν χρειαστεί, καθώς είναι πεποίθηση μας ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης στον τόπο μας.

• Ξεκινούμε την υλοποίηση της μελέτης για τη πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης, ένα έργο που θα δώσει τεράστια ώθηση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης.

• Ολοκληρώνουμε τα ΓΠΣ στους παλιούς Καλλικρατικούς Δήμους και ξεκινάμε το νέο πολεοδομικό σχέδιο για την Αμπελειά, ικανοποιώντας ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

• Προχωράμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με μια σειρά δράσεων. Ολοκληρώνοντας την πολεοδομική τακτοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα, προχωράμε στην δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του, εξετάζουμε την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων σε νέους αγρότες, αξιοποιούμε αδρανή κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοιτίδες επιχειρηματικότητας από νέους επιστήμονες, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking  στα Λιθαρίτσια, μελετάμε τη χρήση νέων δημοτικών ακινήτων ως χώρους στάθμευσης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής κινητικότητας. 

• Τέλος, παραδίδουμε το ΣΒΑΚ, ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας της πόλης, αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου αναπτύσσονται σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου