Επικαιρότητα

Με σύμμαχο τον ήλιο πάνω από την πόλη

Off

Μία υπέρλαμπρη, κάτασπρη μέρα, με ένα λεκανοπέδιο ντυμένο στα λευκά, ξημέρωσε το Σάββατο, με τον υδράργυρο όμως στην πόλη των Ιωαννίνων να πέφτει στους – 11 βαθμούς Κελσίου, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της θερμοκρασίας. Αυτό κρατά από τις 10 Ιανουαρίου του 1966, όταν ο υδράργυρος στην πόλη έπεσε στους -13 βαθμούς.

Η ισχυρή χιονόπτωση της Παρασκευής και τα προβλήματα που δημιούργησε στις μετακινήσεις σε ολόκληρη την Ήπειρο, ακόμη και στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας και της Εγνατίας οδού, αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Σε αυτό βέβαια βοήθησε το γεγονός, ότι το Σάββατο δεν ήταν εργάσιμη μέρα για τους περισσότερους, αλλά και το ότι έπιασαν τόπο οι εκκλήσεις των αρμόδιων της περιφέρειας, των δήμων και της Τροχαίας να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και κυρίως να αποφεύγονται εκείνες που θεωρούνται άσκοπες.

Έτσι, το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν από νωρίς το πρωί, η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας και του δήμου Ιωαννιτών, ήταν η έλλειψη αλατιού. Όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης το πρωί της Κυριακής τις ημέρες του χιονιά διατέθηκε το αλάτι που είχε προϋπολογιστεί για όλο το χειμώνα (!). Μόνο την Παρασκευή, χρησιμοποιήθηκαν 450 τόνοι αλάτι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο αλάτι το πρωί του Σαββάτου να είναι ελάχιστο. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην Ιόνια οδό, αφού στα φορτηγά με το αλάτι με κατεύθυνση από τις αλυκές Μεσολογγίου προς τα Ιωάννινα, δεν επιτράπηκε η διέλευση στον αυτοκινητόδρομο. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου και εκατοντάδες τόνοι αλάτι έφτασαν το μεσημέρι στις αποθήκες της περιφέρειας για να διατεθούν στα αυτοκίνητα και στους δήμους. 

Μέχρι το μεσημέρι, όλες οι κεντρικές και δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου και του νομού είχαν αποχιονιστεί, ενώ απέμειναν κάποιες δημοτικές οδοί στην πόλη των Ιωαννίνων και τις Δημοτικές Ενότητες στις οποίες τα μηχανήματα και οι αλατιέρες αναμένονταν να πιάσουν δουλειά από το μεσημέρι και έπειτα. Από τα ξημερώματα και μετά από διακοπή λίγων ωρών, στο εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών έπιασαν και πάλι δουλειά, ενώ το πρωί μετά τη σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια, στο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, συντονίζοντας με τον εντεταλμένο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Δημ. Νάστο το έργο των υπηρεσιών.

Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο εργοτάξιο για να προμηθευτούν σακούλες με αλάτι προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τον παγετό στα πεζοδρόμια και σε οδούς που είναι αδύνατο να φτάσουν τα μηχανήματα του δήμου.

 

«Ελεύθερα» τα φορτηγά από το Σάββατο το πρωί

 

Από τις 11 το πρωί του Σαββάτου και αφού δεν υπήρχε ίχνος χιονιού στο οδόστρωμα τόσο στην Ιόνια, όσο κα στην Εγνατία, επιτράπηκε ξανά η διέλευση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, με κατεύθυνση τη Βόρεια Ελλάδα. Εκατοντάδες νταλίκες είχαν ακινητοποιηθεί στην Εγνατία οδό, στο ύψος του Κουτσελιού, αφού από το βράδυ της Παρασκευής ήταν αδύνατη η διέλευσή τους λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην περιοχή των Γρεβενών και στον Πολύμυλο Ημαθίας, μετά την Κοζάνη.

Ανεξάρτητα πάντως από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη διακοπή της χιονόπτωσης, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γ. Αζέλης απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς αφενός να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αφετέρου να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, καθώς ο παγετός που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες μπορεί να αποβεί από επικίνδυνος έως και μοιραίος για τους οδηγούς που δεν τον λαμβάνουν υπόψιν.

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ