Επικαιρότητα

Ιστορικό ρεκόρ παγετού με -14 στην πόλη

Off

 

 

 

Νωρίς το πρωί θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια για το εάν θα λειτουργήσουν ή θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα Τετάρτη.

Με εξαίρεση τον παγετό που κατέγραψε χθες ένα ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την πόλη των Ιωαννίνων στους -14 βαθμούς Κελσίου, οι καιρικές συνθήκες, η ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με τις εργασίες αποχιονισμού και τη ρίψη αλατιού στις προσβάσεις των σχολείων, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία.

Η μετεωρολογική πρόβλεψη όμως προβλέπει ισχυρή χιονόπτωση από τα μεσάνυχτα και στην πόλη των Ιωαννίνων που θα συνεχιστεί το πρωινό της Τετάρτης, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Τότε, αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και άνεμοι νότιοι – νοτιοανατολικοί που θα φέρουν ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το κύμα της χιονόπτωσης θα μετατοπιστεί ανατολικά της Πίνδου.

Έτσι, ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανακοινώσει νωρίς το πρωί εάν τα σχολεία θα ανοίξουν ή εάν οι μαθητές θα συνεχίσουν τις παρατεταμένες διακοπές από τα Χριστούγεννα. Αναφορικά με την μετεωρολογική πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρ. Μπαρτζώκας και την Πέμπτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης, με πολύ μικρότερα όμως ποσοστά, ενώ ο καιρός βελτιώνεται αισθητά από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αν και οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλές.

 

Το ρεκόρ

Η χθεσινή ημέρα πάντως καταγράφεται στα μετεωρολογικά χρονικά ως ιστορική για την πόλη, αφού ο υδράργυρος στον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου έδειξε -14 βαθμούς, ενώ ο σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο -13 βαθμούς Κελσίου.

Το αρνητικό ρεκόρ για την πόλη των Ιωαννίνων σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές κρατούσε από τις 10 Ιανουαρίου του 1966, όταν ο υδράργυρος είχε δείξει -13 βαθμούς.

«Προφανώς υπάρχουν και άλλες περιοχές και εντός του λεκανοπεδίου αλλά και ευρύτερα στο νομό που μπορεί να καταγράφηκαν πιο χαμηλές θερμοκρασίες χθες, όμως δεν  μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτές τις αναφορές, γιατί δεν υπάρχουν παντού αναγνωρισμένα θερμόμετρα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

 

Κλειστά τα σχολεία 

στο Ζαγόρι

Δεν θα ανοίξουν ούτε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία (Πάπιγκο και Μηλιωτάδες) στο Δήμο Ζαγορίου. Σχετική απόφαση, να μην λειτουργήσουν για δεύτερη μέρα (κλειστά ήταν και την Τρίτη ), υπέγραψε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου λόγω του χιονιού και του παγετού που επικρατεί και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μετακινούμενων μαθητών και των εκπαιδευτικών. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ