Επικαιρότητα

Φαρμακευτικές ενώσεις εντοπίζονται στις εκβολές ποταμών

Off

Αρκετά ανησυχητικά, πλην όμως όχι σε σημείο συναγερμού για τους ιχθυοπληθυσμούς, άρα και για την επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα από τρεις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι πρώτες δημόσιες αναφορές μετά την εκδήλωση παρουσίασης από τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη δεν ανταποκρίνονταν απόλυτα στην πραγματικότητα, καθώς υπήρξε σύγχυση για το εάν τα αποτελέσματα αφορούσαν τους ιχθυοπληθυσμούς ή τα νερά. 

Ο κ. Αλμπάνης σε χθεσινές του δηλώσεις παρουσίασε τα στοιχεία της μελέτης και τα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον τρεις φαρμακευτικές ενώσεις, κυρίως ψυχοφάρμακα, αλλά και δύο ενώσεις από νέα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στις εκβολές ποταμών της Ηπείρου και της χώρας, όχι όμως στα ψάρια αλλά στα ιζήματα. Από την άλλη πάντως, έστω κι αν οι μελέτες δεν καταδεικνύουν κάποιον σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα βελτίωσης της ποιότητας των νερών των ποταμών, αλλά και παράκτιων περιοχών. Αντίστοιχα ανησυχητικά ευρήματα εντοπίστηκαν κυρίως στον ποταμό Πάδο στην Ιταλία, λιγότερο στην Ισπανία, ενώ αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτά της Ηπείρου εντοπίστηκαν σε ποτάμια της Μακεδονίας.

Ο κ. Αλμπάνης πάντως διευκρίνισε ότι οι υψηλές αυτές συγκεντρώσεις από ανθρωποφάρμακα ή φυτοφάρμακα δεν έχουν σχέση με τις έρευνες και τα αποτελέσματα αυτών σε ιχθυοκαλλιέργειες.

«Υπάρχει άλλωστε ένα εθνικό σύστημα ελέγχου και για τις τροφές των ιχθυοπληθυσμών, αλλά και για τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται που είναι απόλυτα ασφαλές. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στη λωρίδα Σαγιάδας λειτουργούν στα καλύτερα ποιοτικά και περιβαλλοντικά νερά της Μεσογείου», σημείωσε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου