Επικαιρότητα

Ξέσπασε νέα κόντρα για την αξιολόγηση των τραπεζών

Off

Μία ακόμη καλή αφορμή για να μπει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αποτέλεσε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.
Οι συστημικές τράπεζες της χώρας, εκμεταλλευόμενες στο ακέραιο την χρηματοδοτική ενίσχυση, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα και πρωτοφανή επίπεδα για τα πανευρωπαϊκά χρονικά, προκειμένου να σταθούν όρθιες, ανταπεξήλθαν και επιβεβαιώνεται πλέον και επίσημα η κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Το ζητούμενο βέβαια είναι εάν και κατά πόσο οι τράπεζες αυτές είναι σε θέση να ενισχύσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αφυδατωθεί την τελευταία πενταετία, με χιλιάδες να έχουν βάλει ήδη λουκέτο και άλλες τόσες να βρίσκονται ένα βήμα από την κατάρρευση.
Η ολοκλήρωση των stress tests πάντως αποτέλεσε μία καλή αφορμή για νέα πολιτική αντιπαράθεση σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό με τους βουλευτές Στ. Καλογιάννη και Ολ. Γεροβασίλη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το κατά πόσον η θετική αξιολόγηση έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
Γεγονός είναι πάντως και οι κυβερνητικοί βουλευτές περιμένουν την αποτύπωση των θετικών αξιολογήσεων στην πραγματική οικονομία, με τον κ. Καλογιάννη να εκφράζει την ευχή, άμεσα κιόλας οι τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.
«Αναμφίβολα πρόκειται για θετικά αποτελέσματα, όμως από αύριο οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν τη ρευστότητα που χρειάζεται η αγορά, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε διαφορετικό επίπεδο η τοποθέτηση της κα Γεροβασίλη που έκανε λόγο για «παιχνίδι» το οποίο στήθηκε με τις κάνουλες των τραπεζών να είναι κλειστές για την πραγματική οικονομία.
«Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί με 230 δισ, ενώ το ελληνικό χρέος είναι 370. Το ζήτημα όμως είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν πήγαν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Δεν μας αφορούν οι δείκτες, αλλά τι θα γίνει στην πραγματική οικονομία, εάν οι τράπεζες δηλαδή δώσουν κάτι από όλα όσα οφείλουν στον ελληνικό λαό, εάν θα έχουμε θετικές εξελίξεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κόκκινα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου