Επικαιρότητα

Χιλιάδες Γιαννιώτες στην παρέλαση

Off

Χιλιάδες Γιαννιώτες, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν την Τρίτη το μεσημέρι την παρέλαση στη λεωφόρο Δωδώνης, με την οποία και κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940.
Ο πολύ καλός καιρός αποτέλεσε ένα ακόμα κίνητρο για τη συμμετοχή του κόσμου και παράλληλα βοήθησε να κυλήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα του εορτασμού. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αθανασίου για να ακολουθήσει η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, τον οποίο και καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης στο Διοικητήριο λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση.
Τη Δευτέρα το βράδυ, ολοκληρώθηκαν και τα «Καλπάκια» με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μαχητή του Καλπακίου. Το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και την κεντρική ομιλία ο Θωμάς Μπάκας, Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ακολούθησε η εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές.

Στο Βουλιαράτι
Τις επετειακές εκδηλώσεις  για την 28ηΟκτωβρίου  στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών, δια της εκπροσώπου του, δημοτικής συμβούλου και Αντιπροέδρου στο Πνευματικό Κέντρο Βασιλικής Μέγα.
Η εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, παρέστη στην θεία λειτουργία, την δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκαν χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Βουλιαράτι της Άνω Δρόπολης. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το προσκλητήριο νεκρών και τις καταθέσεις στεφάνων στο στρατιωτικό κοιμητήριο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.  Η κ. Μέγα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων εκ μέρους του   Δήμου Ιωαννιτών.   
Οι εκδηλώσεις τιμής πραγματοποιήθηκαν  υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Η Β. Ευταξά
Στην Καστοριά η Γενική Γραμματέας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 
Το μήνυμα εθνικής ενότητας και αγωνιστικότητας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μετέφερε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά στις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου για το έπος του ‘40 που πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά .  
Η Γενική Γραμματέας εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης στην πόλη της Καστοριάς.  Παρευρέθηκε στη δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση.
Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της παρέλασης επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης ώστε να παραδειγματιστούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους μας ως λαός και ως χώρα. Η Γενική Γραμματέας τη Δευτέρα παρευρέθηκε και στα Καλπάκια.
Επιμέλεια: Φιλήμων Καραμήτσου
Φωτογραφίες: Δ. Ραπακούσης

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου