Επικαιρότητα

Μπροστά στην πρόκληση του Προεδρικού Διατάγματος

Off

Έχοντας μπροστά του το Σχέδιο Π.Δ για την Παμβώτιδα, το νέο Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας καλείται να ανταποκριθεί με το «καλημέρα» και να… πέσει στα βαθιά.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στο Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας συνέπεσε με την προ ημερών δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, για την συγκρότηση του νέου Δ.Σ με πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Φ. Φίλιο.

Έτσι, εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ όπου με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών συνεργατών – υπαλλήλων του Φορέα θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης οι προτάσεις και παρατηρήσεις για το Π.Δ

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλιος στις πρώτες του δηλώσεις εκτός από το Π.Δ το Δ.Σ καλείται να μετουσιώσει σε πράξη την πολιτική βούληση, για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Φορέα έτσι ώστε να διαμορφώσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ενεργειών και δράσεων.

Το πιο σημαντικό όμως αναμφίβολα παραμένει, όπως είπε το Π.Δ και κυρίως η σαφής διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Φορέα που είναι περισσότερο καθοριστικές και λιγότερο γνωμοδοτικές.

«Είναι γεγονός ότι ο Φορέας βγαίνει πιο ισχυρός από το Π.Δ, γιατί μπορεί να αποτρέψει ή να διορθώσει προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος, που αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στο απερχόμενο Δ.Σ και τον πρόεδρό του Π. Τσουμάνη και για την εξαιρετική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια αλλά και για την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει για τις προτάσεις επί του Π.Δ.

 

Απάντηση στην κριτική

Έχοντας μία πολυετή εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Φ. Φίλιος έγινε αποδέκτης κριτικής και σχολίων από την ημέρα της δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νέου Δ.Σ.

Μεταξύ εκείνων που άσκησαν κριτική και σε προσωπικό επίπεδο η τοπική κίνηση Οικολόγων – Πράσινων, με τον κ. Φίλιο να απαντά στις χθεσινές του δηλώσεις, λέγοντας πως η διαδικασία υποβολής αίτησης ήταν ανοιχτή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτός από τον ίδιο δεν υπεβλήθη καμία άλλη αίτηση.

«Εμείς δεν είμαστε μουτζαχεντίν του περιβάλλοντος. Υπάρχουν κανόνες και δεν λειτουργεί κανείς με εμπειρισμό ούτε αυτοχρίζεται κάποιος από το Δ.Σ προστάτης του περιβάλλοντος. Πολλοί φοβούνται τις νέες λύσεις και βολεύονται με τα παλιά προβλήματα. Είναι αυτοί που έχτισαν καριέρες γύρω από τα ίδια προβλήματα, όμως αυτό το πανηγύρι τελείωσε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Περιφέρεια – Επιμελητήριο

Συγκριτικό πλεονέκτημα των Ιωαννίνων χαρακτήρισε τη λίμνη Παμβώτιδα ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης που μετέχει ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο Δ.Σ του Φορέα.

«Η λίμνη δεν είναι να τη βλέπουμε σε καρτ ποστάλ, αλλά να τη βλέπουμε να αλλάζει διαρκώς προς το καλύτερο, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον με βαρύτητα στην άποψη των επιστημόνων», τόνισε.

Τέλος, ο Δημ. Δημητρίου ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ότι για πρώτη ίσως φορά η πολιτική ηγεσία αποδέχεται τη σημασία που έχει η εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου σε τέτοιους φορείς.

 

Ευχαριστίες

Προηγήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας με τον πρώην πρόεδρο του Φορέα Π. Τσουμάνη να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του επί σειρά ετών, υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης και να αναφέρεται στα πολλά θετικά βήματα που έγιναν σε δύσκολες συνθήκες για την στήριξη του έργου και των αρμοδιοτήτων του Φορέα.

 

Ζητά την απόσυρση του Π.Δ

Η περιφερειακή παράταξη Ορίζοντες Ηπείρου σε ανακοίνωσή της εν τω μεταξύ τονίζει ότι το Π.Δ πρέπει να αποσυρθεί και καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να το απαιτήσει ή να ασκήσει προσφυγή στο ΣτΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται ως παράταξη να το πράξει.

«Με βάση το σχέδιο αυτό προκύπτουν σημαντικά προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων οι Ορίζοντες Ηπείρου καλούν την απερχόμενη Περιφερειακή αρχή να αντιδράσει.

Πρώτον, πρέπει να υπάρξει άμεση νομική κατοχύρωση του ρόλου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση της Λίμνης. Η διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να εποπτεύεται από την Περιφέρεια και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεύτερον, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο προεδρικού Διατάγματος απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Λίμνης των Ιωαννίνων. Ο συντάκτης του δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια λίμνη μέσα στον αστικό ιστό απαγορεύοντας ουσιαστικά δράσεις, αναψυχής, τουρισμού και αθλητισμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου