Επικαιρότητα

Ένα ιστορικό «ναι», ένα άδηλο μέλλον

Off

Με 153 ψήφους εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ολομέλεια της Βουλής. Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν ακόμη 8 βουλευτές.

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν οι: Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Ελενα Κουντουρά.

Μεταξύ των «Όχι» που δημιούργησαν αίσθηση ήταν η ψήφος του Γιώργου Αμυρά, καθώς και του Βασίλη Κόκκαλη. 

«Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

 «Η Ελλάδα έχει ρόλο, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, η Συμφωνία των Πρεσπών», είναι η φράση με την οποία ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος έκλεισε την συζήτηση στην Ολομέλεια.

Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

 «Θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς, το κομμάτι της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε του 153 βουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία παρά, όπως είπε, τους εκβιασμούς και τις προσωπικές επιθέσεις. «Άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν». 

Όπως είπε, «σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και σε όσους έχουν τις ενστάσεις τους. Τους σεβόμαστε. Πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».

 

Σε ισχύ το βέτο, λέει η Ν.Δ

Τη διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.

Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.

Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες.

Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν απ’ το ξημέρωμα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου