Επικαιρότητα

Στρατηγικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη

Off

Τον στρατηγικό ρόλο των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της Ηπείρου ανέδειξε από την Άρτα ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος που επισκέφθηκε χτες την πόλη.

Αρχικά συνάντησε τον πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου Ιωάννη Γκολομάζο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ξεπέρασε τη μία ώρα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα του νομού Άρτας σε σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη. Από την πλευρά των Οριζόντων Ηπείρου ο Σπύρος Ριζόπουλος ανάπτυξε το σκεπτικό της Περιφερειακότητας, εξηγώντας παράλληλα ότι η Άρτα έχει κομβική θέση στη μελλοντική ανάπτυξη όλης της Ηπείρου.

Ο κ. Γκολομάζος δήλωσε σχετικά: «Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και αναλύσαμε διάφορα ζητήματα. Αναφερθήκαμε στον τουρισμό, στον πρωτογενή ανάπτυξη και μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα και για την επιχειρηματικότητα στο νομό μας. 

Το Επιμελητήριο είναι πάντα ανοικτό σε όλους τους υποψήφιους για να εκθέσουν τις απόψεις τους, να εκθέσουμε και εμείς τις δικές μας να γίνει μια ζύμωση τώρα στον προεκλογικό αγώνα. Και νομίζω ότι με καλή συνεργασία όλων των φορέων η περιοχή μας θα πάει μπροστά».

Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τη μεριά του ανέφερε: «Για εμάς το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να ταυτίσουμε το ρόλο των Επιμελητηρίων με την ανάπτυξη στην Ήπειρο. Ο ρόλος σας θα είναι στρατηγικός στην προσπάθειά μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σημαντικότητα του ρόλου σας ως θεσμικού εταίρου της Περιφέρειας. Μοιράζομαι τις ευαισθησίες σας καθώς έχω δικές μου επιχειρήσεις. Άρα καταλαβαίνω πλήρως όλες εκείνες τις έγνοιες τις οποίες έχετε.

Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι για τους Ορίζοντες Ηπείρου η Άρτα δεν είναι το νότιο κομμάτι της Ηπείρου. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά. 

Το δεύτερο είναι ότι η Άρτα αποτελεί το κομβικό σημείο των δύο πολύ μεγάλων έργων που έχουμε εξαγγείλει στα πλαίσια της Περιφερειακότητας:

• Την ενοποίηση της ακτογραμμής σε έναν τεράστιο προορισμό, που ξεκινάει από την αξιοποίηση του Αμβρακικού και φτάσει έως τα σύνορα της Αλβανίας και 

• ουσιαστικά την αφετηρία εισόδου σε έναν άλλο προορισμό ο οποίος θα ονομάζεται Πίνδος και θα ξεκινάει από την Άρτα και θα καταλήγει στην Κόνιτσα σε πρώτη φάση».

Και πρόσθεσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής. Εξήγησα το σκεπτικό μας, πως για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της πρωτογενούς παραγωγής πρέπει να αντιστρέψουμε τη στρατηγική.

Και η στρατηγική είναι -κάτι στο οποίο με χαρά διαπίστωσα ότι συμφωνεί και ο πρόεδρος- ότι για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με την πραγματική ανάπτυξη και να ανέβουν -πάνω απ’ όλα- οι τζίροι των αγροτών, πρέπει να ασχοληθούμε με το τι ακριβώς απαιτεί το ράφι. Πάνω σε αυτό να σχεδιάσουμε. Αυτό να επιδοτήσουμε, αυτό να στηρίξουμε οικονομικά.

Δεν έχει νόημα όμως να μιλήσουμε για πρωτογενή παραγωγή αν συγχρόνως δεν μπορέσουμε να δεσμευτούμε να ολοκληρώσουμε ένα έργο 30ετίας, το βιομηχανικό πάρκο το οποίο θέλετε να φτιάξετε. Και εκεί -σε ένα σημείο με εγγύτητα στην Ιονία Οδό- πρέπει να υπάρξουν και όλες οι παροχές στήριξης που απαιτούνται για τους αγρότες.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσω ότι βρίσκομαι στην κατεύθυνση ίδρυσης ανεξάρτητου φορέα άρδευσης όλων των κάμπων με ένα στρατηγικό πλαίσιο. Γιατί τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην Άρτα τα αντιμετωπίζουμε στη Φιλιππιάδα, στο δήμο Σουλίου τα αντιμετωπίζουμε ακόμα και στον δικό μας τον κάμπο στα Πωγώνια.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να τακτοποιηθεί καθώς βρισκόμαστε σε μία περιοχή που βρέχει 320 μέρες το χρόνο και έχει ποτάμια, αλλά από τραγική ειρωνεία δεν έχει αρκετό νερό. 

Παράλληλα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργήσουν καινοτόμα θα πρέπει να αποκαταστήσουμε και το ζήτημα του ελλείμματος της ενέργειας το οποίο υπάρχει. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί χρονοτριβεί η ΔΕΗ. Και πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια και να το ολοκληρώσει.

Με αυτά τα βασικά έργα η διαφορά της ανάπτυξης στην Άρτα θα φανεί αμέσως».

 

Με τον Δήμαρχο

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου επισκέφθηκε και τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.

Η συζήτηση αφορούσε θέματα ανάπτυξης, συζητήθηκε η συμβολή της Περιφερειακότητας στην Άρτα και υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε ζητήματα όπως η κατασκευή νέου περιφερειακού αεροδρομίου, η δημοκρατική διανομή των κονδυλίων και η συλλογικότητα στο σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης τόνισε: 

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμου Αρταίων για την επόμενη δημοτική δική μας περίοδο έτσι ώστε να βρούμε λύσεις και να μπορέσουμε να βάλουμε την Άρτα στο προσκήνιο.»

Ο κ. Ριζόπουλος δήλωσε για τη συνάντηση: 

«Σας παρουσίασα τους άξονες με τα μεγάλα έργα της Περιφερειακότητας, σας μίλησα για την ένωση του προορισμού της παραλίας από τον Αμβρακικό έως τα παράλια της Αλβανίας και για το πρόγραμμα Πίνδος.

Συμφωνήσαμε απόλυτα στο θέμα της αξιοποίησης του κάμπου και της άρδευσης. Συμφωνήσαμε ότι σε όποια στρατηγική φάση και να βρεθεί το κομμάτι του βιοτεχνικού πάρκου εμείς θα το επισπεύσουμε και δεν προλάβαμε να συζητήσουμε το πολύ σημαντικό θέμα της σύνδεσής του με την Ιονία Οδό.

Χαίρομαι γιατί ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε στο θέμα το οποίο θέσαμε για το αεροδρόμιο στη Φιλιππιάδα λέγοντας ότι «εγώ έχω έκταση και μελέτη». Άρα το σκεπτικό μας ότι χρειαζόμαστε ένα Περιφερειακό αεροδρόμιο δείχνει ότι βρίσκει ανταπόκριση. 

Δήμαρχε, αυτά τα ζητήματα θα τα βλέπουμε όλοι μαζί στην επιτροπή Παρακολούθησης την οποία θα θεσμοθετήσω όταν αναλάβω γιατί οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Αλλά από εκεί και πέρα όταν δουλεύουμε όλοι μαζί συλλογικά και ξέρουμε ο καθένας την αφετηρία του άλλου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Επιπλέον να γνωρίζετε ότι αντιλαμβάνομαι τη θέση του Περιφερειάρχη ως πρέσβη του δήμου και των δημοτών. Η δουλειά μας δεν είναι να καπελώνουμε τους δημάρχους. Η δουλειά μας είναι να έχουμε διακριτές εξουσίες να τους στηρίζουμε και να τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους. 

Τέλος, μιλήσαμε και για το ποτάμι το οποίο εγώ θέλω να αξιοποιηθεί και αρδευτικά γιατί ενώ η Ήπειρος έχει πέντε ποτάμια είναι κρίμα να μην υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός, ενδεχομένως και ένας ανεξάρτητος οργανισμός άρδευσης. Γιατί έχουμε πολλούς κάμπους, είναι ανεκμετάλλευτοι».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου