Επικαιρότητα

Η νέα γενιά έργων, αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης

Off

Ένα ισχυρό αποτύπωμα αφήνουν πίσω τους τα έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο με τη χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις υποδομές μεταφορών, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σήμερα, υλοποιούνται στην Ήπειρο 19 έργα, προϋπολογισμού 76 εκ. ευρώ με την στόχευση του υπ. Οικονομίας να είναι, στο τέλος του έτους τα υπό εξέλιξη έργα να φτάνουν τα 160 εκ. ευρώ.

Η παρουσίαση της εικόνας των τελευταίων ετών στην Ήπειρο αλλά και ο σχεδιασμός του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο αποτέλεσαν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Γιαννακίδη και της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Ευγ. Φωτονιάτα.

Η υλοποίηση μέχρι σήμερα του επιχειρησιακού προγράμματος στην Ήπειρο είναι ιδιαίτερα θετική όπως τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, προσδιορίζοντας ωστόσο τους στόχους για την αμέσως επόμενη περίοδο.

Ουσιαστικά, το υπουργείο κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης έργων και δράσεων για τη βελτίωση των υποδομών και ο δεύτερος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

 

Ενεργειακή αναβάθμιση

Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε στη νέα πρόσκληση που θα «βγει στον αέρα» το αμέσως επόμενο διάστημα και η οποία θα αφορά τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών. 

Παράλληλα όμως ανακοίνωσε δύο νέες προσκλήσεις, την εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας και την εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ.

«Αυτό που θέλουμε, είναι να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές λογικές της χρηματοδότησης των πάντων, χωρίς να υπάρχει ένας σχεδιασμός. Αυτό που αποτελεί προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και επιχειρήσεων που απασχολούν επιστημονικό προσωπικό», ανέφερε στη δήλωσή του.

 

Η νέα γενιά των έργων

Η κα Φωτονιάτα από την πλευρά της αφού αναφέρθηκε στα υπό εξέλιξη έργα στην Ήπειρο, στάθηκε στην ισόρροπη εσωτερική ανάπτυξη της περιφέρειας, με την αντίστοιχη κατανομή των κονδυλίων και στα έργα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου όμως περνά σε μία νέα περίοδο, έχοντας ολοκληρώσει το δίκτυο των μεταφορών και συγκοινωνιών. «Πηγαίνουμε πλέον σε έργα καθαρών αστικών μεταφορών, όπως το Μετρό, στην ολοκλήρωση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην ολοκλήρωση έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων και στην ενεργοποίηση πόρων ενέργειας είτε μέσω της εξοικονόμησης, είτε μέσω των ανανεώσιμων πηγών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού της ΔΕΥΑΙ, έργο προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί όπως είπε οι διαδικασίες και ο δήμος και η ΔΕΥΑΙ αναλαμβάνουν πλέον να «τρέξουν» προκειμένου να το υλοποιήσουν.

 

Αξιολογούνται τα open malls

Καταλήγοντας στη δήλωσή της η κα Φωτονιάτα αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία για την υποβολή προτάσεων για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου (open mall).

Μεταξύ των προτάσεων και τρεις από την Ήπειρο από τους δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων και Πρέβεζας.

Το πρόγραμμα όμως είναι ανταγωνιστικό και ως εκ τούτου εκ των προτέρων είναι σαφές ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι προτάσεις.

«Υπήρχε μεγάλη απήχηση στην πρόσκληση και είναι θετικό ότι ενεργοποιήθηκαν από κοινού φορείς της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, όμως εάν έχουμε προτάσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, έχουμε δεσμευθεί ότι θα βρούμε τους πόρους για να καλύψουμε όλες τις προτάσεις», σημείωσε η κα Φωτονιάτα.

 

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης με τον Αλ. Καχριμάνη να αναφέρεται στην υλοποίηση κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας ΑΣΑ και να εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη για το έργο στον βιολογικό καθαρισμό Ιωαννίνων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, που κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήματα των αιρετών από την Ήπειρο καθώς και εκπροσώπων φορέων, που υλοποιούν ή ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν έργα σε διάφορους τομείς.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου