Επικαιρότητα

Καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων

Off

Την έντονη ανησυχία της δημοτικής αρχής, αλλά και σχεδόν σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, όπως συμβαίνει άλλωστε σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλεί η υπουργική απόφαση του Γ. Χουλιαράκη για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ, στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Η υπόθεση αυτή αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα αφού ανάλογου περιεχομένου είναι και η απαίτηση από τους ΟΤΑ με την σχετική απόφαση, που προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού από κάθε φορέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημ. Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, ο Θ. Μπέγκας τόνισε, ότι με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καταργεί την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, ενώ πρόσθεσε, ότι θα υπάρξουν και σοβαρά πρακτικά προβλήματα στη διαχείριση των χρημάτων.

Για αιφνιδιαστική και ακατανόητη απόφαση, αμφίβολης χρησιμότητας έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας.

«Εάν η απόφαση αυτή είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα το 2015, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, θα υπήρχε μία εξήγηση, τώρα όμως που η αυτές οι συνθήκες δεν ισχύουν, αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους γίνεται. Υπάρχουν βέβαια πολλά γκρίζα σημεία, που χρήζουν διευκρινίσεων και αυτό θα κάνουμε με την υπηρεσία, αφού αποστείλουμε το σχετικό αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.

 

Επιχείρηση «λακκούβα»   

Στην ίδια συνεδρίαση η δημοτική αρχή δια του Δημάρχου αλλά και του εντεταλμένου για την Πολιτική Προστασία Δημ. Νάστου «απολογήθηκε» για την τραγική κατάσταση που έχει αφήσει πίσω του το κύμα κακοκαιρίας του Ιανουαρίου. Η κατάσταση στο οδόστρωμα σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης είναι εφιαλτική με τις λακκούβες να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη και την υπηρεσία να μην μπορεί να προχωρήσει στην αποκατάσταση αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Αυτό πάντως αναμένεται να γίνει από σήμερα με τον κ. Νάστο να τονίζει ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί πέντε συνεργεία, έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων και θα χρειαστεί ένα διάστημα έξι ημερών για την συνολική αποκατάσταση. Από την πλευρά του ο Θ. Μπέγκας απάντησε και στην κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή που έχει κάνει «σημαία» την ποιοτική κατασκευή έργων. Όπως είπε, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε δρόμους που ασφαλτοστρώθηκαν πρόσφατα είναι μεν υπαρκτά, όμως τα έργα δεν έχουν παραδοθεί και είναι ευθύνη των αναδόχων να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου