Επικαιρότητα

«Πονάει» η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων

Off

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κτηνοτροφία θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 11.00 στα Λιθαρίτσια. Ο κτηνοτροφικός κλάδος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και σε μία κατάσταση που λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.
Από τα κορυφαία ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιάννη Δεκόλη είναι το θέμα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, για το οποίο παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη όλα τα προηγούμενα χρόνια, όμως στο εξής θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα έτσι ώστε και οι κτηνοτρόφοι να λαμβάνουν την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται και η χώρα να μη χρειάζεται να καταβάλλει πρόστιμα στην Ε.Ε.
Ακόμη μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην εκδήλωση είναι οι άδειες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τα μέτρα θωράκισης του ζωϊκού κεφαλαίου από μεταδιδόμενες ασθένειες, η απογραφή του ζωϊκού κεφαλαίου, οι επιδοτήσεις, αλλά και οι άδειες μετακίνησης από τους θερινούς στους χειμερινούς βοσκοτόπους.

Μειώνεται η επίδραση 
του καταρροϊκού
Με την πτώση των θερμοκρασιών, έστω κι αν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, να έχει βοηθήσει σημαντικά, έχει μειωθεί η επίδραση του καταρροϊκού πυρετού στο ζωϊκό κεφάλαιο στην Ήπειρο.
Το κουνούπι άλλωστε που είναι η βασικότερη πηγή μετάδοσης της ασθένειας αρχίζει να εξαφανίζεται από τις περιοχές, με τους κτηνοτρόφους πάντως να μετρούν τις απώλειες του ζωϊκού τους κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννη Δεκόλη, οι ζημιές που έγιναν είναι αρκετές και υπάρχει αγωνία και ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν. «Η μεγάλη ανησυχία βέβαια είναι για την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει να θωρακίσουμε τα κοπάδια μας για να μην πάθουμε τα ίδια και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς», τόνισε.

 

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων

Μετά από σύσκεψη στη Βέροια, οι κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αποφάσισαν πανελλαδική κινητοποίηση στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 13 Νοεμβρίου και πανελλαδική κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα στις 25 του μήνα. Διαμαρτύρονται για κακές πληρωμές της εξισωτικής και ενιαίας αποζημίωσης, καθυστέρηση πληρωμών των βιολογικών προγραμμάτων, μη επίλυση των θεμάτων με τα βοσκοτόπια, μη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό και τελική μορφή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου