Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 05:17
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου 2014
Ήπειρος

Δίχτυ προστασίας από τις πυρκαγιές

Off

Η διατήρηση και προστασία της φυσικής κληρονομιάς, η δημιουργία δικτύου εθελοντών και η βελτίωση των δυνατοτήτων συμμετοχής των ΟΤΑ σε ενέργειες σχετικές με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελούν τον κύριο στόχο του έργου με τον διακριτικό τίτλο Volnet που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία.
Στην περιοχή παρέμβασης του έργου περιλαμβάνονται οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και η Περιφέρεια Απουλίας στην Ιταλία. Στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η δεύτερη τεχνική συνάντηση των εταίρων του έργου, στην οποία έδωσε το παρών και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά. Τις εργασίες της τεχνικής συνάντησης άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος που αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της κινητοποίησης και της προσφοράς εθελοντών για την πυροπροστασία των περιοχών.
Ακολούθως η κ. Ευταξά ανακοίνωσε πως πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα παρίσταται με την ιδιότητα του εταίρου, καθώς επίκειται η υπογραφή της σύμβασης με την οποία η Γενική Διεύθυνση Δασών θα συμμετέχει στο έργο.
«Η κυβέρνηση, ανέφερε η κα Ευταξά, στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης του υγιούς εθελοντισμού, που στις μέρες μας αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, καθώς βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θέλει να προσφέρει ανιδιοτελώς και καλύπτει έτσι αρκετές φορές τα κενά του κρατικού μηχανισμού και του μηχανισμού της αγοράς. Επειδή ως τώρα ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είχε πολλές φορές «οσμή» σκανδάλου το κράτος επιζητά μια δομημένη σχέση συνεργασίας με τους εθελοντές και τις κάθε είδους εθελοντικές οργανώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρόληψη και επέμβαση σε έκτακτη ανάγκη και φυσικές καταστροφές».
Η Γενική Γραμματέας ως παράδειγμα καλής πρακτικής ανέφερε το πρόγραμμα «προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και συμμετέχουν σε αυτό πολλοί φορείς του δημοσίου, δήμοι της Αττικής και η Κ.Ε.Δ.Ε. 
Ακολούθως, συνεχάρη τόσο την απερχόμενη, όσο και τη νέα Διοίκηση της  Π.Ε.Δ. Ηπείρου που συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στην υλοποίηση του «VOLNEΤ» και ανακοίνωσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συμμετέχει σε αυτό και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω των Δασικών Υπηρεσιών της εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως θα κάνουν το ίδιο και η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. «Εύχομαι είπε, κάθε επιτυχία στους στόχους του προγράμματος καθώς η Ήπειρος διαθέτει δασικό πλούτο και προστατευόμενες περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς που χρήζουν περαιτέρω προστασίας».    

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ