Πολιτισμός

Μία φωτογραφική προσέγγιση για το μέλλον των δένδρων

Off

Μπορούν κάποια στιγμή τα δέντρα να εξαφανιστούν; Και πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο; Η τέχνη και οι εικαστικοί επιχειρούν πολλές φορές να απαντήσουν σε πραγματικά ή φανταστικά ερωτήματα, προβλέποντας ευοίωνες ή ζοφερές καταστάσεις του μέλλοντος, με βάση το παρόν. Μία τέτοια προσπάθεια κάνει και ο εικαστικός Πέρος Μπέχλης, που παρουσιάζει την έκθεσή του με τίτλο «Και τα δέντρα στο Μουσείο;», η οποία φιλοξενείται ταυτόχρονα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείο στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ.

Πρόκειται για μία σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφικών λήψεων σε ένα ομιχλώδες σκηνικό, που λειτουργεί υπαινικτικά ως προς τον κίνδυνο που διατρέχουν τα δέντρα να εξαφανιστούν και κάποια στιγμή να βρεθούν ως εκθέματα στο Μουσείο.

Εικαστικός και συντηρητής έργων τέχνης, ο Πέρος Μπέχλης, συνοδεύει τις φευγαλέες εικόνες των χειμωνιάτικων δέντρων, χωρίς φύλλα, αλλά μόνο με ξερά κλαδιά, με τολμηρές, εικαστικές παρεμβάσεις που ενισχύουν τη θεατρικότητα, και το ταυτόχρονο αίσθημα της απώλειας και της εγκατάλειψης.

Αναμφίβολα, ξεχωρίζει η σύνθεση με πολλούς κομμένους κορμούς δέντρων από τη ρίζα, να στέκουν σε ένα αντίστοιχο σκηνικό, και στη θέση τους να ξεπροβάλλουν ανθρώπινες κατασκευές, υπονοώντας την πραγματικότητα που έφερε η βιομηχανική επανάσταση και η σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου προς όφελος τεχνικών κατασκευασμάτων. Εκτός από τον κ. Μπέχλη, για την έκθεση μίλησε και ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 12.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ