Ήπειρος

Έξοδα παράστασης με απόφαση Δήμου

Off

Την πολιτική κάλυψη προς τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων του Δήμου Ιωαννιτών που έχουν ήδη αποφασίσει ή ενδέχεται να συμπεριλάβουν στους προϋπολογισμούς τους την πρόβλεψη για την πληρωμή των εξόδων παράστασης στους προέδρους και αντιπροέδρων, παρέχει με επίσημη ανακοίνωση της η Δημοτική Αρχή.
Το θέμα προσέλαβε διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες μετά τις συνεδριάσεις συμβουλίων των Νομικών Προσώπων όπως του Πνευματικού Κέντρου, του Οργανισμού Σπηλαίου και του ΟΚΠΑΠΑ όπου στον προϋπολογισμό για το 2015 προβλέπεται το κονδύλιο των εξόδων παράστασης για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο κάθε Νομικού Προσώπου.
Ενδεχομένως δεν θα προέκυπτε κανένα θέμα εάν είχε ακολουθηθεί η ίδια τακτική από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάτι όμως που δεν ίσχυε ή εάν η παρούσα δημοτική αρχή είχε ξεκαθαρίσει πολύ πριν προκύψει το θέμα, τις πραγματικές της θέσεις.
Δεν έγινε όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο και η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί με χθεσινή της ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως είναι πολιτική της απόφαση να θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των εξόδων παράστασης στους αιρετούς.
Εξηγείται στη συνέχεια ως επιχείρημα το ότι είναι «στοιχειώδες ζήτημα αξιοπρέπειας για την αυτοδιοίκηση, να μπορεί ο κάθε αιρετός που αφιερώνει πολλές ώρες από το χρόνο του, τη δουλειά του, τη ζωή του, να καλύπτει τα έξοδα που απαιτεί η θέση για την οποία εργάζεται. Δεν μιλάμε για υπέρογκες αμοιβές αλλά για τα στοιχειώδη έξοδα παράστασης.
Με το ισχύον καθεστώς στους ΟΤΑ σήμερα, δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε έναν καφέ να προσφέρει στον επισκέπτη του γραφείου του ο πρόεδρος ενός οργανισμού του Δήμου, αν δεν τον πληρώσει από την τσέπη του. 
Θεωρούμε επίσης ότι έχουν όλοι δικαίωμα να αναλαμβάνουν θέση ευθύνης σε ένα Δήμο. Ελεύθεροι επαγγελματίες, χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, άνεργοι, άνθρωποι που «κόβουν» χρόνο από την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την οποία βιοπορίζονται. Διαφορετικά η αυτοδιοίκηση θα ήταν υπόθεση για τους «έχοντες και κατέχοντες».
Θεωρούμε ότι υποβιβάζει την αυτοδιοίκηση και αποτελεί χαρακτηριστικό λαϊκισμού, η επιχειρηματολογία περί του ότι ο αιρετός που αναλαμβάνει θέση ευθύνης και που ούτως ή άλλως προσφέρει στο Δήμο το χρόνο του, θα πρέπει  να χρηματοδοτεί παράλληλα και τις ανάγκες της θέσης του ή να αναγκάζεται να λειτουργεί σε καθεστώς μιζέριας».
Την άποψη ότι η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής απαντά στα ερωτήματα που έχουν ήδη διατυπωθεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Κ. Γκόγκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου