Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 05:30
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουαρίου 2019
Επικαιρότητα

Πρόταση για ανάκληση των αποφάσεων ιθαγένειας

Off

Η ανάκληση όλων των αποφάσεων χορήγησης ιθαγένειας, όπως επίσης και η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων που εμπλέκονται σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, προτείνεται από την ανεξάρτητη αρχή, σύμφωνα με την γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης.

Η υπόθεση των παράνομων «ελληνοποιήσεων» τουλάχιστον 40 ατόμων από τον Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη, που αγγίζει τη Διεύθυνση Ιθαγένειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε Γιάννενα και Φλώρινα φαίνεται πως έχει προχωρήσει σε βάθος, ανεξάρτητα από το απόσπασμα του πορίσματος που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η κα Παπασπύρου, γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης σε δηλώσεις της για το θέμα αναφέρθηκε ότι όλα ξεκίνησαν από πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία από την ΕΥΠ και στη συνέχεια ξεκίνησε η έρευνα των επιθεωρητών.

Η επίκληση της ελληνικής καταγωγής από αλλοδαπούς, Λιβανέζους και Σύριους στην συντριπτική τους πλειονότητα, με κύρια αναφορά σε κάποια γιαγιά ή προγιαγιά που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα και υποτίθεται ότι είχε τελέσει γάμο πριν από 80 χρόνια με αλλοδαπό, ήταν σύμφωνα με την κα Παπασπύρου το βασικό «μοντέλο» που ακολουθήθηκε από το κύκλωμα.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνυόταν η ελληνική καταγωγή, όμως ο έλεγχος απέδειξε πως τα έγγραφα ήταν πλαστά και οι θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής γινόταν στο δήμο Αθηναίων από τους ίδιους, σχεδόν πάντα, υπαλλήλους.

Η κα Παπασπύρου στις δηλώσεις της επιφυλάχθηκε να απαντήσεις για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, εφόσον έχει διαπιστωθεί, λέγοντας ότι αυτό θα εξεταστεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε όμως πως έχει προταθεί από την υπηρεσία η ανάκληση των αποφάσεων ιθαγένειας, η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων και η διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι θα παραπεμφθούν στα πειθαρχικά συμβούλια που θα κρίνουν στην πορεία τις ευθύνες, αλλά και τις επιπτώσεις στον εργασιακό τους βίο.

 

Φαινόμενα απαξίωσης 

από τους πολίτες

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το πρωί της Τετάρτης και συζητήθηκε και στη γενική συνέλευση που ακολούθησε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντ. Μαυράκος πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να διαλευκανθεί το συντομότερο, με τον σύλλογο να εκφράζει απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή όμως τόνισε πως από τη Δευτέρα, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης, ανεξαιρέτως μάλιστα αντιμετωπίζουν φαινόμενα απαξιωτικών σχολίων και συμπεριφορών από πολίτες που προσέρχονται στην υπηρεσία.

«Οι υπάλληλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και ανησυχίας και ειδικά για κάποιους που δεν ήταν καν στην υπηρεσία τα επίμαχα χρόνια που έγινε ο έλεγχος υπάρχει έντονος προβληματισμός για το «τσουβάλιασμα» που γίνεται σε όλους. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε κανέναν που έχει ευθύνη για ότι τυχόν έχει γίνει εφόσον αποδειχθεί, αλλά δεν γίνεται και όλοι οι υπάλληλοι να σύρονται στο βωμό κάποιον που ίσως έχουν εμπλακεί στην υπόθεση», σημείωσε ο κ. Μαυράκος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το 2017 ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε αντιδράσει με ανακοίνωσή του στην απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μετακινήσει υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Ιθαγένειας. Παρότι δεν είχε αναφερθεί τότε κάτι σχετικό, είναι ίσως προφανές μετά τις εξελίξεις ότι οι επιθεωρητές είχαν ενημερώσει τη διοίκηση για κάποια πρώτα αποτελέσματα ή ενδείξεις που είχαν για την υπηρεσία.

«Δεν ξέρουμε αν γνώριζαν κάτι, όμως είχαμε στηλιτεύσει τις αλλαγές και για υπηρεσιακούς λόγους, αλλά και επειδή η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη και θα έπρεπε οι υπάλληλοι να βρίσκονται στην υπηρεσία», τόνισε ο κ. Μαυράκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου