Επικαιρότητα

Συμφωνία αναστολής για τα ταμειακά διαθέσιμα

Off

Μετά τις εκλογές του Μαΐου θα ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία αναστολής της υποχρέωσης των ΟΤΑ να μεταφέρουν τα διαθέσιμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου σε ειδικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ στον υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και στον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη ήταν η αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων και το κόστος για τη μεταφορά των διαθέσιμων, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επανεξετάσουν το αίτημα ώστε η μεταφορά να μην καταστεί υποχρεωτική.

Σε τεχνικό επίπεδο, ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ θα κληθεί να διευκρινίσει τα «γκρίζα» σημεία της πρότασης και εφόσον δεν υπάρξουν νέες αλλαγές, η απόφαση να ισχύσει από τις 30 Ιουνίου.

Την ικανοποίηση του δήμου Ιωαννιτών προκάλεσε η παραπάνω εξέλιξη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών Θ. Γιωτίτσα να επαναλαμβάνει ότι μία τέτοια απόφαση χρειάζεται επιπλέον χρόνο και κυρίως διασφαλίσεις από την ΤτΕ για την απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων.

«Είναι γεγονός, ότι το σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος υπολείπεται των συστημικών τραπεζών. Αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί είναι ότι εάν εφαρμοστεί η απόφαση δεν θα μπλοκάρει η διαδικασία και η λειτουργία των δήμων», σημείωσε αρχικά.

 

Το ρίσκο των ρέπος

Ένα βασικό σημείο της κριτικής που ασκείται σε βάρος των ΟΤΑ που διατηρούν τα διαθέσιμά τους στις συστημικές τράπεζες έχει να κάνει με την απώλεια εσόδων, αφού η ΤτΕ δίνει μεγαλύτερο επιτόκιο από κάθε συστημική τράπεζα.

Διαφορετική όμως είναι η θέση του δήμου Ιωαννιτών και του κ. Γιωτίτσα που επισήμανε ότι είναι βασική αρχή των οικονομικών ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο.

«Δε θα πρέπει να γίνεται παρανόηση, γιατί τα χρήματα στην ΤτΕ επανεπενδύονται σε ρέπος και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακόμη και του ίδιου του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να είναι μοναδικό κριτήριο το ύψος του επιτοκίου, αλλά υπάρχουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως και ανταποδοτικά οφέλη. Εμείς για παράδειγμα έχουμε πετύχει μία εξαιρετική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και με την Τράπεζα Ηπείρου και έχουμε συνεργασία και σε άλλα επίπεδα, όπως είναι η ταχύτητα στις πληρωμές και στις εισπράξεις των εσόδων, κάτι που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να διασφαλίσει μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου