Χωρίς κατηγορία

Ένας πλάτανος που θέλει προσοχή

Off

Επικίνδυνος για την ασφάλεια των πεζών και των διερχόμενων με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες είχε καταστεί ένας πλάτανος στην παραλίμνια περιοχή, που εμφάνισε συμπτώματα σαπίσματος στη ρίζα του, κάτι που οδήγησε το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών στο αυστηρό του κλάδεμα, με την προοπτική της οριστικής εκρίζωσης, εάν διαπιστωθεί πως συντρέχουν ακόμη σοβαροί κίνδυνοι.
Το δένδρο εμφάνισε τις τελευταίες ημέρες έντονα τα σημάδια του σαπίσματος στη ρίζα του και είναι χαρακτηριστικό, ότι ένα τμήμα του κορμού στη βάση του είχε αποκοπεί, ενώ ολόκληρο το δένδρο κινείται με χαρακτηριστική ευκολία, μόλις κάποιος το σπρώξει, χωρίς να χρησιμοποιήσει μεγάλη δύναμη.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε το κλάδεμα του δένδρου αρκετά χαμηλά, αλλά όχι η εκρίζωσή του, καθώς το δένδρο παρά τα προβλήματα «έδωσε» και αρκετά βλαστάρια.
Όπως τόνισε πάντως ο Γιάννης Μάμαλης, επιστάτης του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών, το θετικό είναι πως ο συγκεκριμένος πλάτανος, όπως και τα υπόλοιπα στην παραλίμνια περιοχή δεν έχει προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, 
Επίσης, από τις εργασίες καθαρισμού που γίνονται ανά τακτά διαστήματα στην παραλίμνια περιοχή δεν φαίνεται να προκύπτει αντίστοιχος κίνδυνος για άλλα δένδρα, που αντιμετωπίζονται από την υπηρεσία ως μνημεία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους στο μεταξύ, η υπηρεσία προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην κοπή πλατάνων στους Λογγάδες και την Πλατανιά, ενώ μία νέα εστία προσβολής εντοπίστηκε στο Πέραμα.
«Απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να μην προβαίνουν σε κοπές ή κλαδέματα σε πλατάνια, ακόμη και εάν πρόκειται να γίνουν σε ιδιωτικούς χώρους, γιατί η ασθένεια μεταφέρεται πολύ εύκολα από το ένα δένδρο στο άλλο», τόνισε ο κ. Μάμαλης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου