Επικαιρότητα

Προέχουν οι θεσμικές τομές για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων

Off

Με το πρώτο σκέλος της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τα άρθρα που κρίνονται αναθεωρητέα, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση σε επόμενο στάδιο, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις μηχανές για την ολοκλήρωση μίας σειράς θεσμικών παρεμβάσεων, με ένα σοβαρό όμως ερώτημα.

Θα κερδίσει τη μάχη με το χρόνο, ώστε η θεσμοθέτηση μίας σειράς αλλαγών που αφορούν μείζονα ζητήματα της ελληνική κοινωνίας, να γίνει πριν από τις εκλογές του Μαΐου ή έτσι κι αλλιώς οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας.

Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει χθες από τα Γιάννενα ο Νίκος Φίλης, μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας που βρέθηκε στα Γιάννενα για την χθεσινοβραδινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Ο κ. Φίλης ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το χρόνο προσδιορισμού της εθνικής εκλογικής αναμέτρησης τόνισε πως η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και την πρόθεση της Ν.Δ να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης, δε βιάζεται για τις εθνικές εκλογές.

«Και ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας. Προέχουν οι θεσμικές τομές για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά αφετέρου θα πρέπει να σταματήσει το παλαιοκομματικό τερτίπι της διεξαγωγής των εκλογών, αιφνιδιαστικά, όποτε η κυβέρνηση το επέλεγε.

Οι εκλογές δεν είναι θέμα ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης σε ένα πολιτικό επίπεδο απάντησης σε σχετική ερώτηση ο κ. Φίλης, λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ο μίνι ανασχηματισμός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο κεντρικός πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, κάτι που έγινε σαφές, τουλάχιστον σε επίπεδο πρόθεσης, με τα υπουργικά αξιώματα που ανέλαβαν πρώην στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός προοδευτικός πόλος των κομμάτων και από την άλλη η Ν.Δ δεν είναι τόσο φιλελεύθερη όσο έλεγε αλλά κλίνει προς την ακροδεξιά. Περισσότερο είναι κοντά στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό και λιγότερο στον πολιτικό φιλελευθερισμό».

 

Η συνταγματική αναθεώρηση

Η ολοκλήρωση στο μεταξύ της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέδειξε σύμφωνα με τον πρώην υπουργό δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. 

Από τη μία την κατεύθυνση που υποστηρίζει η κυβέρνηση για την ηθική διάσταση των πολιτικών και τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη την πολιτική αναθεώρηση με βάση το νεοφιλελευθερισμό και τη διάλυση των δημόσιων πολιτικών προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Διατυπώθηκαν βέβαια και θέσεις στις οποίες υπήρξαν συγκλίσεις. Υπήρχαν σημαντικά τέτοια θέματα, όπως η δυνατότητα στα κόμματα της μειοψηφίας να συστήνουν εξεταστικές επιτροπές, όπως η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ