Επικαιρότητα

Με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της χώρας

Off

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και την ηλιοφάνεια, κορυφώθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων. 

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στην πλατεία το μεσημέρι την παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων της πόλης καθώς και τα ένστολα σώματα, που έγινε υπό το βλέμμα της Υφυπουργού Παιδείας Μερ. Τζούφη η οποία και εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με τη Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό παρουσία των τοπικών αρχών και συνεχίστηκαν με την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον, από την Υφυπουργό.

Στη μικρή δεξίωση που παρατέθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης δώρισε στην κ. Τζούφη μία νέα έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ στη σύντομη ομιλία του έδωσε βάρος στη συνεργασία όλων των φορέων ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια και να προωθηθεί η παραγωγική Ελλάδα. Στο δικό της μήνυμα η κ,. Τζούφη αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της συνεργασίας και στη στόχευση της κυβέρνησης πλέον στη στήριξη του κοινωνικού έργου, της Παιδείας, της Υγείας κ.α. 

Στη δεξίωση παρέστησαν και μέλη της Εθνικής Ομάδας του 2004 που βρέθηκαν στην πόλη για το φιλικό παιχνίδι της Τετάρτης.

 

Τα μηνύματα

Μετά το τέλος της παρέλασης τα καθιερωμένα μηνύματα των εκπροσώπων των Αρχών στα μέσα ενημέρωσης εστιάστηκαν κυρίως στην αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η υφυπουργός Παιδείας αφού σημείωσε πως η επέτειος της απελευθέρωσης είναι σημαντική ημέρα μνήμης αναφέρθηκε και στις ευθύνες που έχει πλέον το Υπουργείο Παιδείας για «να προχωρήσουμε με σταθερό τρόπο για την επόμενη ημέρα, να κάνουμε αυτά που οφείλουμε για τη νέα γενιά», όπως είπε αλλά και τις περισσότερες δυνατότητες που υπάρχουν μετά την έξοδο από τα μνημόνια ώστε «να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε όλους τις τομείς του κοινωνικού κράτους και πρωτευόντως της Παιδείας τόσο με προσωπικό όσο και με πόρους αλλά και με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι πολύ σημαντικές για την επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου της νέας γενιάς που την έχουμε ανάγκη», όπως ανέφερε η κ. Τζούφη.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής Χρήστος Μαντάς, σημείωσε ότι «Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά να αφήσουμε πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση τις συνέπιες της οποίας βιώνουμε ακόμα και σήμερα. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με ένα προοδευτικό πρόσημο στην επόμενη ημέρα, χρειάζεται να στηρίζουμε με αποφασιστικότητα την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας» ενώ ο βουλευτής Γιάννης Στέφος αφού αναφέρθηκε στη συμβολή των Ιωαννίνων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας και την ιστορική σημασία που έχουν, μίλησε και για μία διαφορετική εικόνα που καταγράφεται ήδη με έργα και πρωτοβουλίες στην πόλη των Ιωαννίνων, που δημιουργούν αισιοδοξία: «Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά και με σύνεση και δύναμη θα τα καταφέρουμε», είπε.Ο βουλευτής Κώστας Τασούλας συνέδεσε το μήνυμα της ημέρας για την Ελευθερία με σύγχρονα προτάγματα: «Η αισιοδοξία που αντλούμε από την σημερινή ημέρα δεν έχει να κάνει με την ελευθερία πια – και ευτυχώς, γιατί αυτήν την κατοχυρώσαμε με θυσίες και ηρωισμό και ομοψυχία-. Η αισιοδοξία που αντλούμε από την σημερινή ημέρα έχει να κάνει με την προκοπή μας, που μας λείπει και που στο 2019, ελεύθερα και με σύνεση θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την δρομολόγησή της. Η σημερινή ημέρα είναι μέρα, που δείχνει ότι αν θέλουμε και αν ομονοούμε μπορούμε και ελεύθεροι να είμαστε και προκομμένοι».

Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Γιαννιώτισσα βουλευτής Αθηνών Άννα Ασημακοπούλου που βρέθηκε στην πόλη: «Ήρθε η ώρα να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων, στα χείλη των Ελληνίδων».

Για την ανάγκη ενότητας μίλησε από την πλευρά του ο Αλ. Καχριμάνης, ενώ ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας τόνισε τη σημασία των εσωτερικών δεσμεύσεων του καθενός ως προϋπόθεση της Ελευθερίας.

 

Πανηγυρική εκδήλωση

Η Ελευθερία, μέσα από πολλαπλές προσεγγίσεις (από τη λογοτεχνία, την ιστορία κλπ) ήταν το θέμα και της κεντρικής ομιλίας που έγινε κατά την πανηγυρική εκδήλωση για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων την Τετάρτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο, από την συγγραφέα Νεκταρία Ζαγοριανάκου, η οποία χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ελεύθερης βούλησης τους εθελοντές που κατέφτασαν από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο για να πολεμήσουν για τα Γιάννενα. 

Η ιστορική μνήμη τέτοιων γεγονότων όπως η Απελευθέρωση, αποτελούν έμπνευση για το σήμερα, τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων. 

Του ΦΙΛΗΜΩΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου