Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία

Με συνεργασία ενάντια στο… χειμώνα

Off

Στο τρίπτυχο, συνεργασία, συντονισμός και ετοιμότητα στηρίζεται η επιτυχία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτή ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση χτες του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτριος Μαυρογιώργος ανοίγοντας τη συνεδρίαση, επεσήμανε το ευμετάβλητο των καιρικών φαινομένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ζητώντας να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από όλους τους φορείς, ώστε να υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και τυχόν πλημμυρικών φαινομένων. 
Ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα που υπήρχε στην αντιπυρική περίοδο φέτος στην Ήπειρο και στα συμπεράσματα που προέκυψαν: «Πήγαμε πολύ καλά με τις φωτιές, βοήθησε σε αυτό ο καιρός, αλλά υπήρχε παράλληλα μια καλή οργάνωση που στήθηκε με τη συνδρομή όλων. Όταν συνεργαζόμαστε, δίνουμε και λύσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει και το χειμώνα" τόνισε (σ.σ. για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου βλ. και χτεσινή «Ε»).
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της χειμερινής περιόδου, ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι στην πρώτη γραμμή είναι οι Δήμοι, με τους οποίους υπάρχουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας.
Ειδική αναφορά έκανε στα μηχανήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τους αποχιονισμούς και τις αποκαταστάσεις ζημιών από κατολισθητικά φαινόμενα κ.ά. . Όπως είπε, η Περιφέρεια συντηρεί τα δικά της παλιά  μηχανήματα και με το λιγοστό της προσωπικό παρεμβαίνει άμεσα. Επειδή όμως δεν επαρκούν, έγινε και φέτος δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξεύρεση μηχανημάτων από ιδιώτες, τα οποία θα αξιολογηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους.  
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο Περιφερειάρχης, ήταν αυτό των αποστραγγιστικών δικτύων (τάφροι κλπ) ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι ο καθαρισμός τους δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία ωστόσο στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνεργασίας δεν λέει ποτέ όχι όταν της ζητείται η συνδρομή της. Ωστόσο, η Περιφέρεια, πρόσθεσε, έχει την υποχρέωση να παρέμβει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ειδικά για τα αποστραγγιστικά δίκτυα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, υπογράμμισε ότι η κατάσταση σήμερα είναι «ερμαφρόδιτη» καθώς με τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, πολλές περιοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια ανήκαν σε ΤΟΕΒ έχουν μετατραπεί σε αστικές. "Κι αντί του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει τα δίκτυα στο Δήμο ή την Περιφέρεια, επιμένει να τα κρατάει το ίδιο", τόνισε. 
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο χειρισμού των ζητημάτων που αφορούν τα καιρικά φαινόμενα, ώστε να μην πλήττεται ο τουρισμός από την αναπαραγωγή πληροφοριών για έκτακτα καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα στην Ήπειρο και οι οποίες τελικά οδηγούν σε ακυρώσεις κρατήσεων, όπως έχει συμβεί και το τελευταίο Σαββατοκύριακο. "Όταν υπάρχει όντως τέτοιο ζήτημα, η Περιφέρεια ενημερώνει υπεύθυνα μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και τους Δήμους και τα ΜΜΕ", κατέληξε. 
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ι. Καραμπίνας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Καττής, Γ. Ζάψας και Πρ. Χατζηεφραιμίδης, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της VIIIης Μεραρχίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δήμων, Δασαρχείων, υγειονομικών φορέων, εθελοντικών ομάδων, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου