Πολιτικό Ρεπορτάζ

Μεγάλες οι δυνατότητες για ένα πλειοψηφικό ρεύμα

Off

Σε θέση ισχύος θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι βρίσκεται η παράταξη Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα στο επίπεδο των πιθανών προγραμματικών συγκλίσεων προεκλογικά, πολύ δε περισσότερο μετεκλογικά, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ότι θα είναι πρώτη στον α’ γύρο των εκλογών. Η κουλτούρα των συνεργασιών άλλωστε επιβεβαιώθηκε για την παράταξη του Θ. Μπέγκα πολύ νωρίς, από το 2014, μετά τη διεξαγωγή του α’ γύρου των εκλογών, με την συνεργασία που επισφραγίστηκε στην τρέχουσα δημοτική θητεία με την «Κοινωνία Πολιτών» του Π. Κολόκα.

Η απλή αναλογική όμως δίνει πολλές περισσότερες δυνατότητες και παρότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι αυτές έχουν το χαρακτήρα του εξαναγκασμού ή της υποχρεωτικότητας, για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος, η παράταξη της πλειοψηφίας φαίνεται περισσότερο έτοιμη να ανταποκριθεί σε ένα πεδίο ανοιχτού διαλόγου με όλους.

Τον δρόμο αυτό και την ανάλογη πολιτική στάση και επιδίωξη επιβεβαίωσε ο δήμαρχος και επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θ. Μπέγκας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο του ITV, όπου όχι μόνο δεν απέκλεισε τη συνεργασία με άλλες παρατάξεις, αλλά δήλωσε ανοιχτός ακόμη και με την παράταξη της Τατ. Καλογιάννη, παρότι υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές και αποστάσεις.

«Η παράταξή μας έχει αποδείξει στην πράξη, ότι διαθέτει την κουλτούρα των συνεργασιών. Η συνεργασία άλλωστε είναι και απαραίτητη και αναγκαία για την επόμενη ημέρα στο δήμο Ιωαννιτών. Περιμένουμε να ακούσουμε και τον προγραμματικό λόγο των άλλων παρατάξεων, αλλά προφανώς και θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με την κα Καλογιάννη. Η αυτοδιοίκηση έχει ένα εύρος δυνατοτήτων και δεν είναι τόσο περιχαρακωμένη, όσο τουλάχιστον κάποιοι νομίζουν. Η συνεργασία αποτελεί και προσωπική, συνειδητή μου επιλογή, έστω κι αν η κυβερνησιμότητα των δήμων την επόμενη μέρα των εκλογών με την εφαρμογή της απαλής αναλογικής, είναι σήμερα, ένα αχαρτογράφητο τοπίο και σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις όλων», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Ο δήμαρχος έδειξε απόλυτα αισιόδοξος, ότι η παράταξη θα είναι νικήτρια των εκλογών και οι πολίτες των Ιωαννίνων θα της δώσουν τη δυνατότητα να διοικήσει το δήμο Ιωαννιτών και τη νέα δημοτική περίοδο.

 

Κανένα θέμα – προς το παρόν– 

με Κολόκα

Η αποστασιοποίηση στο μεταξύ του Π. Κολόκα και του Β. Καλούδη στην τελευταία συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που καταψήφισαν τις δύο μελέτες για την κεντρική πλατεία και την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από το Μάτσικα μέχρι το Πέραμα, αποτελεί θέμα συζήτησης στην παράταξη, με αρκετά στελέχη της, να θεωρούν αυτονόητη και επιβεβλημένη την απομάκρυνση του κ. Κολόκα από τη θέση του αντιδημάρχου.

Την άποψη αυτή δεν την ενστερνίζεται ο Θ. Μπέγκας, λέγοντας, ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος ψηφίζει κατά συνείδηση, αναλαμβάνοντας όμως την προσωπική και πολιτική ευθύνη για ό,τι επιλέγει.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σύμβουλοι της παράταξης διαφοροποιούνται με την ψήφο τους. Έχουν το δικαίωμα άλλωστε να ψηφίζουν κατά συνείδηση, αλλά να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους. Σε καμία περίπτωση δε σκέφτηκα την απομάκρυνση του κ. Κολόκα. Έχουμε μία συμφωνία από την αρχή της θητείας μας και την τηρώ. Ο καθένας όμως θα κριθεί στο τέλος από την πορεία και το έργο του. Δεν είμαι δυσαρεστημένος από τη στάση τους, ούτε θεωρώ, ότι η διαφοροποίηση είναι ένα χτύπημα κάτω από τη μέση. Αν διαπιστώσω, ότι ισχύει κάτι άλλο, τότε ίσως έχω μία άλλη στάση την επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Μπέγκας, για να προσθέσει, ότι αυτό αφορά το σύνολο των αντιδημάρχων, όπως και εκείνων, που έχουν ανακοινώσει, ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις εθνικές εκλογές.

«Η παράταξη ήταν και παραμένει ενωμένη και έτσι θα μείνει και μετά τις εκλογές. Αν διαπιστωθεί, ότι στενοί μου συνεργάτες σε θέσεις ευθύνης, έχουν παραμελήσει το έργο της δημοτικής αρχής και ασχολούνται με την προσωπική τους προβολή, είναι άλλο ζήτημα και θα δούμε ποια αντίδραση θα υπάρξει», σημείωσε.

 

Οραματικά έργα

Στο τελευταίο δημ. συμβούλιο εγκρίθηκε η παραλαβή των μελετών για δύο εμβληματικά έργα, αυτό της κεντρικής πλατείας και της ανάπλασης του παραλιμνίου από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα.

Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε, ότι και τα δύο έργα είναι σημαντικά για την πόλη και το μέλλον της και απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης πως πρόκειται για μακέτες, που εμφανίστηκαν προεκλογικά για να παρουσιαστούν ως έργα της δημοτικής αρχής.

«Θα έπρεπε να χαίρονται και να είναι ικανοποιημένοι όσοι θέτουν υποψηφιότητα για να είναι δήμαρχοι, που η σημερινή δημοτική αρχή, έχει κάνει μία σημαντική δουλειά, που θα μείνει παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο. Είναι έργα άλλωστε που δε μπορούν να σχεδιαστούν  και να υλοποιηθούν σε μία δημοτική θητεία, όμως είναι έργα που θα προλάβουμε να τα συμβασιοποιήσουμε εντός του έτους και που προφανώς θα υλοποιηθούν την επόμενη δημοτική περίοδο, όπως και το έργο του μεγάλου δακτυλίου», τόνισε.

 

Φαρισαϊσμός η κριτική 

για τον Χρυσοστόμου

Υποκριτική χαρακτήρισε στο μεταξύ, τη στάση και κριτική της αντιπολίτευσης και των νέων παρατάξεων στο δήμο Ιωαννιτών, αναφορικά με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ για την αντιμισθία του αντιπροέδρου Μ. Χρυσοστόμου.

«Προφανώς, πρόκειται για φαρισαϊσμό από εκείνους που χρέωσαν τους δημότες με εκ. ευρώ, με χρέη που τα αποπληρώνουμε ακόμη και σήμερα, να ασκούν κριτική για την αντιμισθία των 1200 ευρώ του κ. Χρυσοστόμου, που παρέχει εργασία πλήρους απασχόλησης και έχει κάνει σημαντική δουλειά στην επιχείρηση».

 

Η κοινωνική πολιτική στο προσκήνιο

Κάνοντας μία σύντομη αποτίμηση της δημοτικής θητείας που ολοκληρώνεται το 2019, ο κ. Μπέγκας στάθηκε στην αναγκαστική διαφοροποίηση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, από το 2014 και έπειτα, λόγω των αυξημένων κοινωνικών αναγκών.

«Υπήρχε ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που δεν υλοποιήθηκε όπως περιμέναμε, γιατί μεταβλήθηκαν δραματικά οι συνθήκες και οι ανάγκες της κοινωνίας. Κληθήκαμε και το κάναμε με επιτυχία, να υποστηρίξουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ήταν και παραμένει προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική για τον δήμο μας και έτσι έπρεπε να γίνει. Θεωρώ, ότι σε αυτόν τον τομέα έγινε ένα κορυφαίο έργο, που αναγνωρίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω του ΟΚΠΑΠΑ και της Κοινωνικής υπηρεσίας. Οι δήμοι κλήθηκαν να υποκαταστήσουν το κράτος και αν δεν το κάναμε θα είχε διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου