Επικαιρότητα

Προτεραιότητα για το ΚΕΘΕΑ η κοινωνική επανένταξη

Off

Το στοίχημα της κοινωνικής επανένταξης και εργασιακής – επαγγελματικής αποκατάστασης αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και για τα άτομα που ολοκληρώνουν τον κύκλο της θεραπείας στο ΚΕΘΕΑ, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Η επανένταξη άλλωστε με ομαλό τρόπο στο κοινωνικό σύνολο ατόμων που για διάφορους λόγους βρέθηκαν στο περιθώριο αποτελεί δείγμα πολιτισμού για κάθε κοινωνία.

Σε τοπικό επίπεδο τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος είναι άκρως ενθαρρυντικά και έρχονται στο φως λίγες μόλις ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησης δέκα ακόμη ατόμων, πρώην εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.

Δύο χρόνια προσωπικού και οικογενειακού αγώνα έφτασαν για τα άτομα αυτά σε ένα εξαιρετικό σημείο, όπως τόνισε ο Γ. Παπαχρήστος, επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για μία αρχή μίας νέας διαδρομής, στην οποία καθοριστική ρόλο διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Το παρήγορο σε τοπικό επίπεδο είναι ότι από τους 27 αποφοίτους του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ η συντριπτική πλειονότητα αυτών και συγκεκριμένα οι 24 έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. «Είναι γεγονός ότι αυτό που συναντήσαμε στα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή είναι άξιο προς μίμηση. Οι επιχειρήσεις δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στους πρώην εξαρτημένους και η τοπική κοινωνία είναι ανοιχτή να υποστηρίξει τα άτομα αυτά», σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος.

 

Οι επόμενες δράσεις

Με την προγραμματική περίοδο να βρίσκεται σε εξέλιξη για το 2014-2020 το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος τελεί εν αναμονή της έγκρισης προτάσεων χρηματοδότησης που έχει υποβάλλει στη διαχειριστική αρχή και οι οποίες αφορούν τη λειτουργία μίας μονάδας επανένταξης στα Γιάννενα και ενός πολυδύναμου κέντρου στην Άρτα.

Παράλληλα έχει κατατεθεί και η πρόταση για την κινητή μονάδα, που θα στελεχωθεί με πέντε άτομα επιστημονικού προσωπικού και θα παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης και δικτύωσης σε όλα τα άτομα, σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Στα Γιάννενα το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου ακινήτου για τη στέγαση της μονάδας επανένταξης. 

 

Προβληματισμός 

για την Κέρκυρα

Δέκα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στα Γιάννενα, ο φορέας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά δύσκολη και περίεργη κατάσταση στο νησί της Κέρκυρας.

Εκεί, επιχειρήθηκε να προωθηθούν οι ενέργειες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να «βγει στον αέρα» η προκήρυξη για την λειτουργία ενός συμβουλευτικού σταθμού και μίας μονάδας επανένταξης, όμως η πρόταση αυτή συναντά ισχυρές αντιστάσεις σε τοπικό επίπεδο.

«Είναι η μοναδική Περιφέρεια από τις 13 που δεν έχει «βγάλει στον αέρα» αυτή την προκήρυξη προφανώς γιατί υπάρχουν κάποια άλλα συμφέροντα. Το θέμα είναι ότι χάνονται παιδιά, νέοι άνθρωποι κάθε χρόνο και δεν υπάρχουν δομές και υπηρεσίες να τα υποστηρίξουν. Εμείς ως ΚΕΘΕΑ θα πάμε στην Κέρκυρα και θα λειτουργήσουμε τη μονάδα, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι χρηματοδότηση. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κέρκυρας», σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ