Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Ο δρόμος της συνομιλίας

 

Είναι βέβαιο ότι η προσέγγιση των Ιωαννίνων με την Τουρκία θα γίνει βήμα βήμα. Όχι όμως γιατί υπάρχει ανάμεσά μας η ιστορία, όπως θα νομίζουν πολλοί που έχουν εύκολο το αντανακλαστικό του «όχι». Αλλά γιατί είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να ενοποιηθεί. 
Αυτός ο δρόμος προφανώς και θα περάσει μέσα από την οικονομία και τις αγορές. Όλος ο πλανήτης χορεύει πάνω στο ρυθμό των αγορών πια. Το χρήμα, τα κεφάλαια, οι επενδύσεις κάνουν ένα απίστευτο ράλι ξεπερνώντας σύνορα και διαχωρισμούς με ένα πρωτοφανή τρόπο. 
Η ειρήνη
Η ιστορία και η πολιτική είναι βεβαίως ένα θέμα σοβαρό. Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλά κύματα και σήμερα ακόμα ακόμα βρίσκονται σε μία φάση έντασης με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι μπορεί όμως να κάνεις κανείς; Τι προτείνει; Να σηκωθούν νέα τείχη απομόνωσης, να μην μιλάει κανένας σε κανέναν; Να ετοιμαζόμαστε για πολέμους και συγκρούσεις μιλώντας δήθεν για ειρήνης;
Όχι βέβαια. Χρέος μας είναι να συνομιλούμε, να ανοίγουμε διαύλους, να αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας.


Εξωστρέφεια
Ειδικά για τα Γιάννενα τώρα τα έχουμε ξαναπεί. Το οικονομικό μέλλον της πόλη μας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια. Έτσι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας πια. Θέλει άνοιγμα στο μέλλον, θέλει κινήσεις προς τα έξω. Αυτός είναι ο δρόμος της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, ένας δρόμος δύσκολος αλλά μονόδρομος αν θέλεις να πορευτείς διαφορετικά. 

 

Πατώντας πάνω σε κομήτη

Μία πρωτοφανής προσέγγιση στον έξω κόσμο, μία ιστορική συνάντηση. Το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta άγγιξε χτες έναν κομήτη. Το ρομπότ Philae, ένα κινητό εργαστήριο στην ουσία, απελευθερώθηκε το πρωί της Τετάρτης από το μητρικό σκάφος Rosetta, το οποίο κινούνταν σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P ήδη από τον Σεπτέμβριο. 
Η προσεδάφισή του έγινε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσεδάφιση πάνω σε ένα κομήτη και αναμένονται πολλά επιστημονικά στοιχεία αν όλα πάνε καλά. Το Philae πήρε το όνομα του νησιού Φίλαι στο Νείλο.
 Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψαν την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.  Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη; Μα γιατί μας βγάζει από το καβούκι μας και μας κάνει να δαμάζουμε κομήτες – που λέει ο λόγος. Μας κάνει λίγο πιο θαρραλέους στην ανακάλυψη του διαστήματος, λίγο πιο εξωστρεφείς, λίγο πιο κομμάτι του σύμπαντος. Μας βγάζει από τη λάσπη της καθημερινότητας που έχουμε κολλήσει και αποδεικνύει ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο.

 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ