Επικαιρότητα

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια…

Off

Όση μελάνη χύθηκε τις τελευταίες ημέρες στον τοπικό Τύπο, με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, να αναθέσει τη δημιουργία μίας τηλεοπτικής παραγωγής σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δε χύθηκε τα χρόνια της κρίσης για τα τεράστια προβλήματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού!

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, και γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή μας, με τη βαρύτερη ευθύνη να την φέρνουν τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης, που συχνά – πυκνά, εμφανίζουν ένα κόμπλεξ κατωτερότητας και θέλουν να δηλώνουν ή να εμφανίζονται αδικημένα!

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει η παροιμία και ουδόλως απέχει από την πραγματικότητα, ειδικά την τοπική. 

Ο τοπικός Τύπος ανέκαθεν βίωνε μία δύσκολη και περίεργη κατάσταση σχετικά με την αντιμετώπισή του από την κάθε μορφής τοπική εξουσία. Όλοι τον επικαλούνται, όλοι τον προσεταιρίζονται, όλοι τον στηρίζουν και από παντού είναι αποκλεισμένος!

Γιατί, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας εξηγήσει κάποιος ποια ήταν η βοήθεια και συνδρομή των θεσμικών παραγόντων της τοπικής  αυτοδιοίκησης τα χρόνια της κρίσης, στον τοπικό Τύπο. 

Κι όμως, σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, ο τοπικός Τύπος παρέμεινε μέχρι και σήμερα ζωντανός, διατηρώντας όσες θέσεις εργασίας, μπορεί να αντέξει πλέον, υπηρετώντας ταυτόχρονα  και το ρόλο του.

Εδώ, η ευθύνη βαρύνει τα ίδια τα μέσα, που ενώ θα έπρεπε να είναι μία γροθιά, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται, την ώρα που δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεξιά κι αριστερά, αντί να κοιτάξουν το δάσος, κοιτούν το δέντρο. 

Και εμφανίζονται ως τιμητές και κήνσορες ιδιοκτήτες μέσων, που θα έπρεπε να χαίρονται που επιτέλους δίνονται στα τοπικά μέσα τέτοιες δουλειές και όχι σε μέσα εκτός Ηπείρου, αλλά και δημοσιογράφοι, που διεκδικούν για τον εαυτό τους μάλιστα εσχάτως και ρόλο παράγοντα…

Αυτή θα έπρεπε να είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση για τον τοπικό Τύπο στο σύνολό του και μάλιστα εδώ και χρόνια. 

Αν παρόλα αυτά έστω και τώρα ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας και αντιλαμβάνονται θεσμικοί παράγοντες του τόπου και τον ρόλο του Τύπου και τις ανάγκες του, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από θετική σκοπιά.

Μεγαλύτερη περιέργεια πάντως μας προξενεί η αντίδραση πολιτικών παραγόντων και υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές, που διέκριναν και ομοιότητες (!) της εν λόγω απόφασης με το σκάνδαλο εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να μας ενημέρωνε, ο κατά τα άλλα συμπαθής, Γ. Ζάψας για το σκεπτικό του, να κατακεραυνώνει τον τοπικό Τύπο, ως επικεφαλής μίας παράταξης, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία με ποικίλους τρόπους και σε αντίθεση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενδιαφέρεται εμπράκτως για το παρόν και μέλλον του επαρχιακού Τύπου και των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.

Αλλά δυστυχώς, τέτοια στάση κρατά όποιος έχει κοντόφθαλμη λογική και βλέπει μόνο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Γιατί διαφορετικά, θα είχε να καταγγείλει πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα και για το ΚΕΕΛΠΝΟ και για τη σύνδεση του σκανδάλου αυτού με την τοπική πολιτική πραγματικότητα.

Τα τοπικά μέσα τους ενόχλησαν όμως… 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου