Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 05:45
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου 2014
Χωρίς κατηγορία

Αναζητώντας δίοδο πέρα από τα σύνορα

Off

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η κατάσταση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Ήπειρο με την εισροή εκατοντάδων πλέον προσφύγων από τη Συρία, που αναζητούν τρόπο να περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία ή τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κεντρικό επίπεδο, ο αριθμός των προσφύγων, ανέρχεται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες στην ελληνική επικράτεια. 
Εξ’ αυτών αρκετές εκατοντάδες βρίσκονται ήδη στην περιοχή της Ηπείρου και κυρίως των Ιωαννίνων. 
Τις πρώτες μέρες  που ο αριθμός  των προσφύγων δεν ήταν μεγάλος, πολλοί εξ’ αυτών έπεσαν θύματα κυκλωμάτων από τη γειτονική Αλβανία, που τους πήραν αρκετά χρήματα, δίνοντάς τους τη διαβεβαίωση, ότι θα τους μεταφέρουν εκτός του αλβανικού εδάφους. 
Αυτό όμως δεν αποτελούσε κάτι άλλο πέραν μίας πρόφασης, αποκλειστικά και μόνο για να τους πάρουν τα χρήματα αφού λίγα μέτρα μετά τα σύνορα, τους άφηναν στο ίδιο σημείο δείχνοντάς τους το δρόμο που τους οδηγούσε και πάλι πίσω στην Ελλάδα.
Με το έγγραφο που έχουν στα χέρια τους οι πρόσφυγες, έχουν τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής στη χώρα μας ως πρόσφυγες για διάστημα έξι μηνών σε πρώτη φάση.
Το ταξίδι τους όμως ουσιαστικά σταματά σύμφωνα και με τις εντολές που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Μέχρι το σημείο αυτό, οι πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ανεμπόδιστα, όμως από εκεί και πέρα, πλησιάζοντας τα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκονται αντιμέτωποι με επιχειρήσεις της Αστυνομίας, που τους συγκεντρώνει και τους επαναπροωθεί στην ενδοχώρα. 
Αυτή είναι και η εξήγηση για την εικόνα των τελευταίων εβδομάδων στο σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων όπου από τη μία καταφτάνουν λεωφορεία από την Αθήνα κυρίως γεμάτα με πρόσφυγες από τη Συρία, με προορισμό την Αλβανία και από την άλλη, επιστρέφουν λεωφορεία και κλούβες της Αστυνομίας με πρόσφυγες που έχουν απομακρυνθεί από την ελληνοαλβανική μεθόριο.
Η υπόθεση μοιάζει με ένα φαύλο κύκλο, μόνο που κανείς δε γνωρίζει εάν και σε ποιο σημείο αυτός ο κύκλος θα σπάσει, ή εάν κάποια αρμόδια αρχή θα ασχοληθεί αποκλειστικά και απολύτως σοβαρά με το θέμα, που τείνει να μετεξελιχθεί σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα για ολόκληρη την Ήπειρο.

Η Πολιτεία
Ο  δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ζητά την επέμβαση της Πολιτείας. 
Μιλώντας στην κάμερα του ITV αναφέρθηκε στους ανθρώπους αυτούς που πέφτουν από τη μια θύματα εκμετάλλευσης και από την άλλη θύματα του συστήματος αφού η Ελλάδα δεν έχει την καλύτερη δυνατή οργάνωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κύματα μεταναστών. 
Πολλοί εξ’ αυτών, όπως μας ανέφερε ο κ. Καψάλης «είναι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας αφενός του πολέμου και αφετέρου της εκμετάλλευσης που βιώνουν δαπανώντας μεγάλα ποσά προκειμένου να βρουν διέξοδο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία».
Καταλήγοντας ζήτησε την λήψη μέτρων ώστε αφενός να υπάρξει φύλαξη της περιοχής και αφετέρου να βρεθεί μια λύση στο καθημερινό πια θέμα που έχει ανακύψει με τις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές που πάνε και έρχονται χωρίς καμία ελπίδα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου